OVO SU SUDIJE koje će danas IZREĆI PRESUDU Ratku Mladiću!
Foto: ICTY

ceo svet čeka odluku

OVO SU SUDIJE koje će danas IZREĆI PRESUDU Ratku Mladiću!

Većem predsedava Alfons Ori, a pomažu mu Bakone Moloto i Kristof Flige

Objavljeno:

Ceo Balkan danas čeka izricanje presude u Haškom tribunalu, kojom će biti stavljena tačka na proces protiv Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

U ovom procesu je saslušano više od 300 svedoka, a pregledano je oko 10.000 dokaza.

Presudu će izreći Veće predsedavajućeg Alfonsa Orija, u kojem su još sudije Bakone Moloto iz Južne Afrike i Kristof Flige iz Nemačke.

Alfons Ori

Sudija Alfons Ori rođen je 23. novembra 1947. godine u holandskom gradu Groningenu.

Od 2011. do sada sudija je Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

foto: ICTY

Od 2001. predsedavajući je sudija Pretresnog veća I, a trenutno predsedava u postupku u predmetu Mladić.

Bio je sudija Vrhovnog suda Holandije, partner u advokatskoj kancelariji "Wladimiroff & Spong", Hag, specijalizovao se za krivično pravo i međunarodne krivične predmete, (uključujući prekograničnu odbranu, izručenje, prebacivanje zatvorenika, međunarodnu pravosudnu saradnju i krivične predmete pred Vrhovnim sudom).

Bio je i pomoćni sudija Apelacionog suda u Amsterdamu, bio je jedan od osnivača i predsedavajući Udruženja za međunarodno krivično pravo, advokat pri Vrhovnom sudu Holandije, predavač na Univerzitetu u Lajdenu, Odsek za krivično pravo.

Dobitnik je počasnog doktorata Slobodnog univerziteta u Amsterdamu, a 2008. odlikovan je ordenom "Oranje Nassau".

Bakone Moloto

Sudija Bakone Moloto bivši je južnoafrički pravnik, a sada sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Moloto je započeo karijeru u pravosuđu kao advokat odbrane, radeći samostalno tokom sedam godina, počevši od 1978. godine.

foto: ICTY

Od 1985. radio je u timu s još četiri advokata odbrane, da bi se nakon dve godine pridružio Centru za pravno obrazovanje Udruženja crnih advokata gdje je obavljao funkciju direktora tokom pet godina.

Sudija Moloto se 1993. godine priključio nacionalnoj elektrodistribuciji kao pravni savetnik.

Dok je radio za elektrodistribuciju, Moloto je 1995. pozvan u veće koje je formirano u novoustanovljenom sudu koji se bavio presuđivanjem u predmetima zemljišnih potraživanja ljudi čije je zemljište bilo predmet protivpravnih eksproprijacija za vreme aparthejda.

Tu funkciju obavljao je sedam godina, dok je posljednje dve bio i sudija Suda za zemljišna potraživanja i sudija Vrhovnog suda.

Tokom svog mandata u MKSJ, Moloto je predsjedavao većima u predmetima "Tužilac protiv Milana Martića", "Tužilac protiv Rasima Delića", "Tužilac protiv Momčila Perišića", i na ponovljenom suđenju u predmetu "Tužilac protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja".

Trenutno je član veća koje postupa u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića.

Kristof Flige

Sudija Kristof Flige rođen je u 14. jula 1947. u Hamburgu.

U decembru 2011. izabran je za sudiju Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS). Od 18. novembra 2008. je stalni sudija MKSJ.

foto: ICTY

Od 2001. do 2007. bio je državni sekretar u Odeljenju za pravosuđe Senata Berlina. Prethodno je obavljao funkcije načelnika uprave za zatvore u Odeljenju za pravosuđe Senata Berlina, sudije Opštinskog krivičnog suda i Okružnog krivičnog suda u Berlinu, načelnika odeljenja u upravi za zatvore u Odeljenju za pravosuđe Senata Berlina.

Bio je i javni tužilac u Berlinu, lični saradnik senatora za unutrašnje poslove u Berlinu.

Od 1996. do 2007. godine bio je član Upravnog odbora Veća Evrope za reformu sistema kazneno-popravnih ustanova u Ukrajini.

Od 2002. do 2004. i od 2006. od 2008. bio je član Odbora poverenika Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju.

Od 2001. do 2007. bio je član veća Fondacije Memorijalnog centra "Berlin-Hohenšonhauzen" (bivši centralni istražni zatvor Štazija – Službe državne bezbednosti DR Nemačke).

Priređivač je i autor knjiga i raznih drugih publikacija o tranziciji kazneno-popravnog sistema bivše DRN, organizacionoj reformi i unapređenju standarda postupanja u zatvorima Nemačke, reformi pravosuđa u srednjoj i istočnoj Evropi i međunarodnom krivičnom pravu.

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.