Potomcima vlasnika oduzetih objekata 13,6 milijardi evra! Država je odredila maksimum koji jedna osoba može da dobije!
Foto: Nebojša Mandić

isplaćivaće se u evrima

Potomcima vlasnika oduzetih objekata 13,6 milijardi evra! Država je odredila maksimum koji jedna osoba može da dobije!

Agencija za restituciju izračunala vrednost nekretnina za koje će biti plaćena kompenzacija. Vlada treba da odredi koeficijent po kojem će se računati iznosi za isplatu građanima

Objavljeno: 12:53h

Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu koju država ne može da vrati u naturalnom obliku, već mora da je obešteti, iznosi 13.685.522.511 evra, saznaju "Novosti" uAgenciji za restituciju. Sada je na redu Vlada, koja bi vrlo brzo trebalo da donese koeficijent po kom će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu građanima.

Zakon je predvideo da država za obeštećenje odvoji dve milijarde evra. Taj iznos će biti podeljen sa ukupnom vrednošću koju je utvrdila Agencija. Tako dobijen koeficijent množiće se sa iznosima iz pojedinačnih rešenja.

- Kada Vlada utvrdi koeficijent i donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, i uslove njihove distribucije i naplate, Agencija će donositi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju - objašnjavaju u Agenciji.

Na osnovu tih rešenja podnosioci zahteva moći će da naplate akontaciju u novcu, i to 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ostatak će dobiti u obveznicama, koje dospevaju u roku od 12 godina i isplaćuju se u godišnjim ratama, počev od 15. decembra 2018.

U Agenciji još dodaju da osobe koje su na dan stupanja na snagu zakona, a to znači 6. oktobra 2011, bile starije od 70 godina, obveznice dobijaju u roku od pet godina. Za one koji su na dan stupanja na snagu zakona bili stariji od 65, obeznice dospevaju u roku od 10 godina. Obveznice će glasiti na ime osobe, biće prenosive i isplaćivaće se u evrima.

Maksimum koji jedna osoba može da dobije, bez obzira na ukupnu vrednost oduzete imovine, zakon ograničava na pola miliona evra.

Posao određivanja vrednosti tražene imovine trajao je punih šest godina, koliko je Agencija, sa Poreskom upravom, prikupljala podatke i procenjivala imovinu.

- Uprkos najavama o mogućoj promeni zakona, uradili smo svoj posao u skladu sa aktuelnim zakonom i obračunali vrednost oduzete imovine za koju su podneti zahtevi za povraćaj. Ukoliko Vlada proceni da bi ovaj iznos mogao da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje, uvek ostaje mogućnost da predloži promenu zakona - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Ovo, naravno, ne znači da se završilo naturalno vraćanje imovine. Ono je pri kraju, postupci koji su u toku biće okončani i tamo gde postoje uslovi, imovina će biti i fizički vraćena.

Po posebnom zakonu, crkvama i verskim zajednicama do sada je vraćeno oko 95 odsto imovine.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.