KRAJ DRAME: Jednom od najbogatijih Srba oslobodili avione u Zagrebu!
Foto: Printscreen

gotovo

KRAJ DRAME: Jednom od najbogatijih Srba oslobodili avione u Zagrebu!

U ponedeljak stiglo obaveštenje od uprave carina da su otpali razlozi za zadržavanje aviona

Objavljeno: 13:43h

Avioni srpskih aviokompanija Infinity Aviation i AirPink koje je hrvatska carina zaplenila na aerodromu "Franjo Tuđman" u utorak su odleteli iz Zagreba.

Kako je rekla Dorotea Jurčić iz advokatskog društva Dragičević i partneri, koje u Hrvatskoj zastupa te aviokompanije, u ponedeljak im je stiglo obaveštenje od uprave carina da su otpali razlozi za zadržavanje aviona i da ne moraju da plate nikakvu kaznu. Ali, carinski postupak je i dalje u toku. S obzirom na to da su avioni bili zadržani kao osiguranje u slučaju da postoji carinski dug, advokati AirPinka i Infinity Aviationa se nadaju da će postupak biti obustavljen jer nije tražen nikakav drugi oblik osiguranja.

Jurčić navodi da još uvek čekaju službeno rešenje carinske uprave hoće li te dve aviokompanije teretiti za neki prekršaj ili ne. Cessna Infinity Aviationa koja je u vlasništvu srpskog preduzetnika Miće Jovanovića, zaplenjena je na zagrebačkom aerodromu 4. novembra nakon što je iz Madrida u Zagreb prevezla fudbalera Matea Kovačića i njegovu suprugu Izabel. Avion AirPinka koji je leteo na relaciji London-Zagreb, u vlasništvu srpskog medijskog mogula Željka Mitrovića, zaplenjen je ipak nedelju dana pre. U oba slučaja je, prema rečima advokata, Carinska uprava pogrešno primenila zakon RH i EU te su letove te dve aviokompanije protumačili kao da su to bili letovi unutar jedne države. Pogrešno tumačenje tih letova, kako je objasnila Jurčić, pozadina je carinskog prekršaja za koji se terete aviokompanije a to je da nisu imali odobrenje za privremeni uvoz aviona. Hoće li ipak srpske aviokompanije tražiti odštetu od Hrvatske zbog zadržavanja aviona, zbog čega su imale dnevne štete od nekoliko desetina hiljada evra, njihov advokat kaže da će to zavisiti o ishodu postupka i odluci stranaka. (Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.