SRBIN NE MOŽE BITI ATEISTA: Jedna izjava patrijarha Pavla pogodila je nevernički deo Srbije!  (ANKETA)
Foto: Profimedia

kontroverze

SRBIN NE MOŽE BITI ATEISTA: Jedna izjava patrijarha Pavla pogodila je nevernički deo Srbije! (ANKETA)

Obožavan među Srbima, zbog svog skromnog, a uzvišenog načina života, jedan je od omiljenih patrijarha ikada u Srbiji, ali neke njegove izjave nailazile su na burne reakcije

Objavljeno:

"Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac... Srbin ne može biti ateista... Srbin nekršten ne biva".

Tako je govorio pokojni patrijarh Pavle.

foto: Profimedia

Zaustavila ga je OVK, a posle jedne rečenice prošao je nepovređen: 9 ČUDESNIH priča iz života patrijarha Pavla (VIDEO)

Obožavan među Srbima, zbog svog skromnog, a uzvišenog načina života, jedan je od omiljenih patrijarha ikada u Srbiji, ali neke njegove izjave nailazile su na reakcije u onom delu stanovništva, koje nije naklonjeno veri.

- Ateista sam, ali to ne znači da nisam Srbin. Ponosim se time što sam Srbin, što pripadam srpskoj naciji, ali mi je jasno da se kroz "srpstvo" i "srbendovanje" uvek provlači crkva. I to je u redu. Samo ima i Srba ateista, verovali ili ne. Ili možda nismo Srbi? Ali šta smo onda? - pita se jedan Beograđanin.

A sličnog su stava i iz Udruženja ateista Srbije.

- Gojko Stojčević je izjavio mnoge veoma grozne i nehumane stvari, kao i tu pomenutu potpuno besmislenu tvrdnju o vezi između nacionalne pripadnosti i religijskih sujeverja. Ta izjava je samo još jedna u nizu laži koje služe za plašenje lakovernog naroda - kaže Predrag Stojadinović, potpredsednik udruženja "Ateisti Srbije".

Da li postoje Srbi koji su katolici, muslimani ili budisti? Da li je možda nemoguće dobiti potvrdu o državljanstvu bez priložene pravoslavne krštenice - pita se on.

- Ateizam je, po definiciji, jedino u sukobu sa verovanjem u postojanje bilo kakvih bogova. Nacionalnost, astrologija, seksualna ili bilo koja druga orijentacija nisu ni na koji način u vezi ili u sukobu sa ateizmom - kaže naš sagovornik.

foto: Profimedia

Srbija ukupno ima 7.186.862 stanovnika. Od tog broja vernika ima 6.555.931, a "nevernika 80.053". Ostatak su ljudi koji se nisu izjasnili.

Poznate ličnosti iz Srbije koje su se izjasnile kao ateiste su pevačica Jelena Karleuša, političar Nenad Čanak i teniser Janko Tipsarević.

foto: Dragana Udovičić
foto: Fonet
foto: EPA/Caroline Blumberg

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.