SRPSKI GINEKOLOG UPOZORAVA: Kancer vreba iz farbi za kosu, a najugroženije su OVE ŽENE!
Foto: Profimedia

pazite koju farbu kupujete

SRPSKI GINEKOLOG UPOZORAVA: Kancer vreba iz farbi za kosu, a najugroženije su OVE ŽENE!

Prema rečima ginekologa akušera dr Dušana M. Protića, sastojci boja za kosu mogu da izazovu alergije, perutanje kože glave, pojavu ranica poglavine, a u nekim slučajevima da doprinesu pojavi raka

Objavljeno:

Žene koje često farbaju kosu, u većoj su opasnosti da obole od raka dojke! Ovo je zaključak istraživanja profesora Kefa Mokbela, hirurga londonske bolnice "Princip grejs".

Njegove studije ukazuju da su žene koje su farbale kosu za 14 odsto izloženije riziku od te bolesti od onih koje to ne rade. Do sličnih rezultata došli su i finski onkolozi, a da je žensko ulepšavanje "skupo po zdravlje" potvrđuju i naši stručnjaci.

Prema rečima ginekologa akušera dr Dušana M. Protića, nije tajna da pojedini sastojci boja za kosu mogu da izazovu alergije, perutanje kože glave, pojavu ranica poglavine, a u nekim slučajevima da doprinesu pojavi raka dojke, kože, jetre, pluća, debelog creva.

foto: Profimedia

- Preko kože unosimo sastojke krema, pomada, mleka za telo, sprejeva - kaže dr Protić. Dokazano je da dame koje upotrebljavaju boje za kosu imaju veću verovatnoću da obole od kancera dojke, od onih koje se ne farbaju. Štetne sastojke sadrže i jeftine, ali i one najskuplje farbe. Najveći problem je što se štetne materije godinama zadržavaju u organizmu i nagomilavaju.

Među najproblematičnijim sastojcima su sekundarni amini, a sva dosadašnja ispitivanja na eksperimentalnim životinjama potvrdila su tezu o štetnosti sastojaka boje za kosu.

Naučnici nekoliko evropskih instituta dokazali su da je sve što stavimo na sebe, za šest minuta u krvotoku i dugotrajno utiče na naše zdravlje.

foto: Profimedia

- Štetni sastojci koji se najčešće pojavljuju u kozmetičkim proizvodima su ksenoestrogeni - endokrino ugrožavajuće hemikalije, otrovi koji imitiraju estrogene. Kod nas se malo priča o ksenoestrogenima, iako smo svi u svakodnevnom kontaktu sa njima - kaže dr Protić.

Oni, kako kaže doktor, šalju lažne signale, ponašaju se kao estrogeni i izazivaju razne poremećaje, od kojih je najblaži oblik smanjena plodnost. Najčešće se u proizvodima za ličnu negu nalaze kao parabeni to jest konzervansi. Novija istraživanja pokazuju da oni uzrokuju mnoge ženske probleme poput endometrioze, cista na jajnicima, fibrocističnih promena u grudima, PMS i vrlo često menstrualne grčeve.

- Sve više muškaraca danas farba kosu, ali i bradu ili brkove, jednom mesečno kao i žene, pa se i kod njih otrovne materije kumuluju u organizmu - kaže dr Protić.

- Problem je da osim preko kože, toksične materije ulaze u organizam i preko korena dlake. U nekim bojama ima i amonijaka, koji je takođe štetan i ima naročito oštar miris koji nadražuje pluća. Nema, međutim, kumulativan efekat.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.