ITALIJAN JE DOŠAO U SRBIJU DA OPERIŠE SLEPO CREVO: Kad čujete razlog zašto, BIĆE VAM SVE JASNO!
Foto: Profimedia / Wikipedia

nova moda

ITALIJAN JE DOŠAO U SRBIJU DA OPERIŠE SLEPO CREVO: Kad čujete razlog zašto, BIĆE VAM SVE JASNO!

Ekipa Espresa porazgovarala je sa Italijanom koji se odlučio da lekarsku intervenciju odradi u Srbiji

Objavljeno: 19:09h

I zdravlje ima svoj cenovnik. Koliko god rogobatno zvučalo, nažalost, tako je...

Uprkos činjenici da svake godine sve više zdravstvenih radnika odlazi iz Srbije, postoje racionalni i opipljivi razlozi zbog kojih i mi koji nismo zadovoljni zemljom u kojoj smo odrasli ili odrastamo, ipak najviše poverenja imamo u naše stručnjake iz oblasti zdravstva.

Tome u prilog ide i činjenica da sve više stranaca dolazi u Srbiju po različite lekarske usluge.

Ekipa našeg portala razgovarala je sa tridesetjednogodišnjim Italijanom Masimom koji je odseo u jednom beogradskom hostelu, a razlog njegove posete nije upoznavanje grada i noćni život Beograda.

Naime, Masimo je jedan od onih stranaca koji su došli u Srbiju radi jeftinijeg lečenja, ali kako kaže, i ljubaznosti srpskih lekara i uopšte medicinskog osoblja za koje ima samo reči hvale. On je u Beograd došao radi operacije slepog creva koje je bilo upaljeno. Na prvu loptu svako se zapita "zašto bi Italijan prevalio toliki put da bi operisao slepo crevo u Srbiji?"

Zaključak na ovo pitanje se sam nameće. Dosta povoljnija cena same operacije, ali i oporavka, glavni je razlog zbog kojeg se ovaj Italijan uputio baš u Srbiju.

foto: Zorana Jevtić

- Ne bih da otkrivam koliko sam platio operaciju, ali samo ću vam reći da sam prošao dosta, dosta jeftinije. Već desetak dana sam ovde, malo više vremena mi je trebalo da se sporazumem oko papirologije koja je mi je bila potrebna, ali na kraju se sve dobro završilo. Operisao sam slepo crevo, i kao nov sam - priča nam on uz osmeh dok podiže majicu da pokaže mesto na kom je zavoj. On dodaje da se za Srbiju odlučio zbog povoljne cene, ali i preporuke prijatelja koji su sticajem okolnosti tokom posete Beogradu koristili stomatološke usluge.

- Moj dobar prijatelj i njegova supruga su bili prošle godine ovde na odmoru. Ona je imala neke probleme sa zubima, a u Italiji su joj tražili dosta novca za poravku. Uopšte nije nameravala da to sredi ovde, ali onda je iz čiste radoznalosti počela da se raspituje o cenama i kvalitetu stomatoloških usluga i odlučila da sve sredi u Beogradu. Danas, kada je pitaju ko joj je zubar, ona iz šale kaže da je njena zubarka Srbijanka - priča naš sagovornik.

Espreso.co.rs je istažio koliko košta operacija slepog creva u Italiji, a koliko u Srbiji. Kada se "podvuče crta", sasvim je jasno zbog čega je Maismo jedan od mnogih koji su se uputili u našu zemlju radi lekarskih intervencija. Naime, za operaciju slepog creva u jednoj beogradskoj privatnoj klinici potrebno je izdvojiti 184.400 dinara sa opštom anestezijom, a bolnički oporavak se posebno naplaćuje. Za isti zahvat u Italiji potrebno je izdvojiti 5.000 evra!

Jedna beogradska privatna klinika otkrila nam je da stranci sve više dolaze u Srbiju na lečenje i različite intervencije, i da odlaze zadovoljni.

- Svako malo imamo po nekoliko stranih pacijenata. Većina dolazi po preporuci prijatelja ili rođaka, a ima i onih koji smatraju da su medicisnki stručnjaci iz nekih oblasti najbolji u Srbiji. Najčeše dolaze zbog stomatoloških problema, ali i oftamoloških pregleda i intervencija. Takođe, dolaze i zbog operacija na srcu - objašnjava naša sagovornica.

Često inostrani gosti dolaze u Srbiju i zbog jeftinijih kardioloških intervencija, ali i ortopedskih. Stranci dolaze u našu zemlju i zbog promene pola. U poslednje vreme dolazak stranaca na lečenje u Srbiju doživeo je pravi bum, a razlog tome su astronomske razlike u cenama za pojedine zdravstvene usluge. Sudeći po tome, Italijanima, Amerikancima ili Britanicma, više se isplati da na par dana dođu u Srbiju i ovde obave intervenciju, nego da plate papreno u svojoj zemlji.

Iako zdravlje nema cenu, ipak se leči po cenovniku.

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.