Vaspitačica je rekla da je Nikolija "pala sa stolice", ali kada je dete progovorilo roditelji su OSTALI U ŠOKU
Foto: Profimedia, Ilustracija

UŽAS NA KiM

Vaspitačica je rekla da je Nikolija "pala sa stolice", ali kada je dete progovorilo roditelji su OSTALI U ŠOKU

Prosvetna inspekcija izašla je na teren 1. novembra, sačinila zapisnik i naložila odgovarajuće mere rukovodiocu predškolske ustanove

Objavljeno:

Dvogodišnja Nikolija Živković povređena je pre desetak dana u vrtiću “Danica Jaramaz” u Kosovskoj Mitrovici pod čudnim okolnostima - roditelji sumnjaju da ju je udarila vaspitačica.

Otac devojčice Miroslav Živković ispričao je za “Blic” da je dobio poziv iz vrtića da dođe po dete pošto je navodno palo sa stolice.

- Kada sam stigao, Nikolija je spavala u naručju vaspitačice koja nije zadužena za njenu grupu. Obrazom je bila okrenuta nadole. U tom trenutku prišla mi je njena vaspitačica Katarina Bojić, bila je vrlo uznemirena i sa prenaglašenom potrebom da mi nešto objasni - priča otac.

On kaže da mu u prvi mah dok nije video povredu ništa nije bilo sumnjivo, da je reagovao smireno i rekao vaspitačici da se takve stvari dešavaju i kod kuće.

Posle toga odveo je Nikoliju kući i dalje nesvestan težine povreda.

- Supruga ju je odmah izvela u park i dok su sedele na ljuljašci, Nikolija je rekla: ”Nina (tako zove vaspitačicu) udajila tu”, i pokazala na obraz. Deca u tom periodu ne znaju da lažu i to je potpuno šokiralo moju suprugu koja je po obrazovanju psiholog. Odmah je fotografisala lice i tek tada smo videli otisak prsta iza uva - nastavlja priču Miroslav Živković.

foto: Profimedia

Očajni čovek kaže da su dete odmah odveli kod lekara, da su svi koji su je pogledali rekli da nema sumnje da je reč o šamaru, a jedan od hirurga je čak rekao da je posredi udarac, ali da ne može da kaže da li je reč o šamaru dlanom ili nadlanicom.

- Niko nije hteo napismeno to da nam da - ističe Živković.

Indikativno je takođe što po tvrdnjama oca lekari nisu fotografisali povrede niti zvali policiju i Centar za socijalni rad, jer se u tim situacijama uvek prvo posumnja na nasilje u porodici.

Odmah smo otišli u stanicu Kosovske policijske službe, tamo je bilo sedam, osam policajaca i svi su bili ubeđeni da je dete ošamareno. Iako su nam rekli da su prikupili sve što je neophodno, do danas slučaj nije došao do tužilaštva, a niko ne zna da nam kaže razlog.

Kako je direktorka PU “Danica Jaramaz” na bolovanju, sekretar Ivan Mačenovski za “Blic” kaže da nije odgovorno lice i da ne može da daje izjave. Ipak, potvrdio nam je da postoji sumnja u nasilje, ali da nije dokazana.

- Sve je predato KPS-u i oni treba da utvrde činjenice. Reagovale su i inspekcije - navodi Mačenovski i dodaje da vaspitačica sve vreme od kada se incident dogodio radi.

- Ako se dokaže da je povredila devojčicu, zna se šta zakon kaže - naveo je on.

Na našu molbu da nam da broj telefona vaspitačice Katarine Bojić, Mačenovski je to odbio uz objašnjenje “da ne sme ništa bez dozvole direktorke”.

foto: Stock

Inspekcija: Pokrenuti postupak

Prosvetna inspekcija izašla je na teren 1. novembra, sačinila zapisnik i naložila odgovarajuće mere rukovodiocu predškolske ustanove.

- Naložene mere se odnose na vođenje propisane dokumentacije i evidencije, kao i mera da se pokrene i vodi disciplinski postupak protiv medicinske sestre vaspitača Katarine Bojić, koja je bila odgovorna za dete u trenutku kada se desila povreda - navodi se u odgovoru Republičke prosvetne inspekcije. Ipak, Bojićeva od incidenta do danas sve vreme radi.

Sumnja zbog video nadzora

Rečeno nam je da je Nikolija pala u 11 sati, iako su nas iz vrtića pozvali tek dva sata kasnije. Međutim, uvidom u snimke video nadzora vidi se da se oko 11 ne događa ništa neobično već da vaspitačica nervozno izlazi iz sobe oko 12.30, namešta kosu Nikoliji dok ova mirno stoji ispred nje - navodi otac.

Na naše pitanje zašto bi lagala oko vremena, Živković kaže da deca u 12.30 spavaju i da vaspitačica nema opravdanje zašto se u to vreme dogodio, kako ona kaže, pad.

- Pošto je Nikolija na adaptaciji, jer je krenula u vrtić pre dve nedelje, verovatno je plakala, nije htela da spava i tako uznemirila drugu decu. Kako nije mogla da je smiri, vaspitačica ju je, pretpostavljamo, udarila - kaže otac.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.