MOTO STAZA PORED MANASTIRA! Dejan sa dva sina krčio šumu i napravio SVETSKO trkalište! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

na dedovini!

MOTO STAZA PORED MANASTIRA! Dejan sa dva sina krčio šumu i napravio SVETSKO trkalište! (FOTO) (VIDEO)

Dejan Jablanović, tvorac ideje o moto stazi kaže da je ponosan što kraljevački takmičari koji postižu vrhunske rezultete u ovom sportu više neće morati da odlaze jer sada imaju svetsku stazu u svom gradu!

Objavljeno: 10:23h
Jelena Jovanović

Dejan Jablanović (45) i njegovi sinovi Slobodan (22) i Vukašin (19) iz Kraljeva su sagradili na svojoj dedovini u Trešnjarima (Žiča) savremenu moto-kros stazu koja može da parira i mnogo većim stazama u Beogradu, Novom Sadu, Čačku...

Zanimljivo je što se sama staza nalazi nedaleko od istoimenog srednjovekovnog manastira i grada na Ibru, kao i da je za veoma kratko vreme privukla veliku pažnju javnosti, ali i medija.

TAMARA I BOGDAN SU PEŠAČILI OD BEOGRADA DO NIŠA OGRNUTI JEDNOM ZASTAVOM! Kad čujete šta im je bio CILJ - divićete im se! (FOTO)

foto: Privatna arhiva

Kako Dejan Jablanović kaže za Espreso, ideja o gradnji moto-staze je nastala nakon što su njegovi sinovi počeli da ostvaraju značajne rezultate u nacionalnom šampionatu.

Primetio sam da su moji sinovi veoma talentovani i rešio sam da uradim nešto po tom pitanju. Uz mnogo odricanja, veliku pomoć prijatelja, ali i 25.000 evra koje sam uložio, staza je sredinom ove godine konačno završena i to u organizaciji "GTC rejsing kluba" i na njoj je održana prva trka.

foto: Privatna arhiva

Milan kaže kako je njegova želja bila da podari gradu gde je rođen moto-kros poligon jer na taj način daje šansu članovima njegovog kluba da se pokažu, ali i dokažu.

- Na 1,6 hektara moje dedovine prokrčili smo šumu, dokupili još zemlje od komšija i napravili trkalište na ukupnoj površini od 2,2 hektara. Naša staza ima i ime i zove se "MX park Trešnjari-Žiča", priča Jablanović.

foto: Privatna arhiva

On je uz pomoć lokalne samouprave i pojedinaca na svom porodičnom imanju izgradio novu stazu dužine hiljadu i sto metara, minimalne širine pet, a maksimalne dvanaest, sa visinskom razlikom od četrdeset metara.

foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je takođe da je više od sto hiljada kubika zemlje moralo da se premesti sa jednog dela staze na drugi kako bi se napravila konfiguracija terena koja ovu stazu čini jednom od najatraktivnijom u zemlji.

foto: Privatna arhiva

Radovi su trajali pune tri godine, a vrednost samog projekta je dosta velika jer pored staze za trkanje, ona pruža priliku za mnogobrojne manifestacije.

Zbog činjenice da je samo takmičenje proglašeno za visoko rizično bilo je neophodno da izrade i elaborat bezbednosti koji do detalja definiše obaveze svih učesnika radi bezbednosti.

foto: Privatna arhiva

- Svaki detalj je morao da bude ispoštovan, gledali smo da svako dobije mesto, poziciju, da ima priključak za struju, uličnu rasvetu, hranu, piće, ali smo obezbedili i smeštaj za takmičare iz Rumunije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, BiH jer to samom takmičenju daje međunarodni pečat, naveo je Jablanović.

foto: Privatna arhiva

On je dodao da je posebno ponosan što kraljevački takmičari koji postižu vrhunske rezultate u ovom sportu više neće morati da odlaze jer sada imaju svetsku stazu u svom gradu!

foto: Privatna arhiva

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.