NEĆU DA BUDEM TU KAD SE ODREKNEMO NAJVEĆE ŠANSE U ISTORIJI: Dekan ETF podneo ostavku
Foto: Marina Lopičić

objasnio svoj potez

NEĆU DA BUDEM TU KAD SE ODREKNEMO NAJVEĆE ŠANSE U ISTORIJI: Dekan ETF podneo ostavku

U narednih 10 do 15 dana šansa neće biti izgubljena ukoliko se donese odluka o formiranju dva autonomna departmana unutar ETF-a

Objavljeno:

Bivši dekan ETF Zoran Jovanović podneo ostavku na mesto dekana jer ne želi da bude na toj funkciji u trenutku kada će se ETF odreći najveće šanse u istoriji.

Prema njegovim rečima, Elektrotehnički fakultet ima mogućnost da reši problem prostora fakulteta i dobije lidersku ulogu za računarstvo, ali dodaje da se tome protive profesori navikli na brend ETF-a. Takođe, naveo je i još nekoliko problema.

BACIO SE POD NOŽ DA SPASI ŽENU! Ivan je ponos VOJSKE SRBIJE, a o njegovom HEROJSKOM činu se priča danima!

"Podneo sam ostavku na mesto dekana ETF-a, jer sam na neki način želeo da protresem fakultet, da shvate da imaju trenutno najveću šansu koju su dobili u istoriji, a to je da se finalno reši problem prostora fakulteta i da se dobije liderska uloga za računarstvo, kako bi se zadovoljile potrebe države za kadrovima", rekao je Jovanović za "Blic". On je kazao da se boji da se time što će se ETF verovatno odreći te najveće šanse čini kobna greška, a da on ne želi da bude dekan u takvom trenutku Prema njegovim rečima, u narednih 10 do 15 dana šansa neće biti izgubljena ukoliko se donese odluka o formiranju dva autonomna departmana unutar ETF-a.

U suprotnom, ETF će vremenom postati marginalizovan, rekao je Jovanović, koji je podneo ostavku Nastavno-naučnom veću i Savetu ETF 11 meseci pre isteka mandata.

"Država je odlučila da da ponudu da se računarstvo izdvoji u novi fakultet u okviru Beogradskog univerziteta, ukoliko to želi kadar ETF-a, kako bi se nesmetano razvijalo računarstvo i prepoznajući glad tržišta za IT kadrovima sa ETF-a. Međutim, zaposleni na Fakultetu su jako vezani za brend ETF-a, i onda se teško odriču da napuste takav renomirani fakultet, odnosno da napuste takav brend", rekao je Jovanović. Dodao je da je dugo sprečavan prijem kadrova na računarsku tehniku i informatiku. Pošto računarstvo donosi 50 odsto novca fakultetu u dva pripadajuća odseka, onda je postojao otpor ostatka fakulteta da se odvoji računarstvo u poseban fakultet, a i to je, po mišljenju Jovanovića, očekivano. "Zato rešenje i jeste bilo da se osnuju dva autonomna departmana jedan za računarstvo, drugi za elektrotehniku, kako bi se računarska struka autonomno razvijala. U finansijskom pogledu, uspostavio bi se mehanizam uzajamne solidarnosti departmana i time bi ključni problemi bili rešeni", rekao je Jovanović. Regionalna TV N1 podsetila je danas da je profesorka ETF-a u penziji Srbijanka Turajlić izjavila sredinom oktobra da dekan Jovanović i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić žele da "rasture ETF" koji je najbolja visokoškolska ustanova u zemlji. Ideja je, kako je tada rekla Srbijanka Turajlić, da se zbog digitalizacije računarci izdvoje sa ETF-a i da se napravi javno-privatno partnerstvo sa jednom firmom koju nije želela da imenuje čime bi se, kako je kazala, dobio lep izvor prihoda za one koji u tome učestvuju.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.