OVAKO JE DRŽAVA REŠILA GOŠU! Radnici opet prete štrajkom: Ako odemo u stečaj, BORIĆEMO SE!
Foto: Espreso

nema kraja mukama radnika

OVAKO JE DRŽAVA REŠILA GOŠU! Radnici opet prete štrajkom: Ako odemo u stečaj, BORIĆEMO SE!

Obaveštenje da firma "AA kapital konsalting 2017" traži pokretanje stečaja i to zbog duga od 400.000 evra zatekla je radnike Goše

Objavljeno:

Posle gotovo šestomesečnog štrajka fabrika šinskih vozila "Goša" je počela da radi, ispunjava ugovorne obaveze, ali, onda je kao grom iz vedra neba samo mesec dana nakon obustave štrajka pokrenut stečajni postupak.

Milan Vujičić, do skoro vođa štrajkačkog odbora u Goši potvrdio je za Espreso.co.rs da je pokrenut postupak o stečaju, a da ih je o tome obavestila advokatska kancelarija Đorđević iz Beograda.

- Advokatska kancelarija je dobila ingerenciju od te zemunske firme da pokrenu stečajni postupak zbog 400.000 evra nekog duga koji su oni otkupili od firme ŽOS Trnava. A ta firma je formirana 29. avgusta ove godine, tako da postoji tu nešto, nije nam jasno kako to može, ali izgleda da ovde sve može - objašnjava Vujičić i dodaje da radnicima nije jasno ni zašto ni kako je pokrenut stečaj:

- Bivši vlasnik gospodin Vladislav Pora nam svakodnevno upućuje pretnje, ima neka potraživanja, traži plave vagone... Hoće da smeni sadašnjeg direktora Šćepanovića i da dovede novog. Znate kako, on je i dalje vlasnik ove firme, samo je fiktivno prodao firmu da bi skinuo to sa sebe i to sad dolazi do izražaja. Njegovi zovu prete - "videćete vi kad mi dođemo ponovo". Pa dobro, videćemo.

Vujičić je potvrdio da je radnicima do sad isplaćeno oko 100.000 dinara po čoveku, ali da se duguje još dosta:

foto: Printscreen / N1

- Do sada su nam isplatili oko 90.000 dinara do 100.000, po čoveku. Od firme naše smo do sad primili oko 170.000 dinara po radniku, a duguju nam ukupno između šesto i osamsto hiljada.

Na pitanje da li je Vlada Srbije reagovala i pružila neku vrstu pomoći, Vujičić kaže da im se apsolutno niko nije obratio:

- Mi smo poslali cirkularno pismo predsedniku, premijerki, ministrima, da li verujete da niko ništa nije odgovorio?

- Čekamo plave vagon, biće dobro ako uspemo da ih prodamo pre stečaja, jer ako dođe do stečaja ti plavi vagoni više ne mogu da se prodaju zato što se vraća sve u prvobitno stanje. Dobili smo rešenje od Privrednog suda u Požerevcu da su ti plavi vagoni sad vlasništvo firme RSC, a to je Gošina ćerka firma. I dobili smo i sudskog izvršitelja koji ima nadležnost da te vagone proda - kaže naš sagovornik.

Vujičić naglašava da će se svim silama boriti i da je to jedino što im preostaje:

- Planiramo da opet stupimo u štarajk ako definitivno dođe do stečaja. Videćemo prvo ko će biti novi generalni direktor, pa ako i on počne nešto da muti preduzećemo sve mere. Mi već imamo neke aparate u dogovoru sa sadašnjim direktorom, pa ćemo da vidimo. Moramo da se borimo kako znamo i umemo - zaključio je Vujučić i dodao:

foto: Filip Plavčić

- U slučaju da se 16. novembra proglasi stečaj, onda ti vagoni idu u stečajnu masu i ne mogu da se prodaju. I opet mi ostajemo kratkih rukava.

- Ono što sam ja pričao i predsedniku i premijerki je to da su rekli da oni imaju instrumente da se oni naplate, ali nikako nam nisu rekli koji su naši instrumenti da se mi naplatimo. Budimo iskreni, da je naša država htela, ona prvo ne bi dozvolila da se dođe do ovoga. Da neko njoj duguje 5,5 miliona evra na osnvu poreza državi i radnicima 2 miliona evra, pa to je više od sramote.

foto: Zorana Jevtić

Fabrika šinskih vozila "Goša" je početkom 2007. prodata slovačkoj kompaniji ŽOS za nešto više od 140 miliona dinara. Novi vlasnik se obavezao da investira dva miliona evra i da neće biti otpuštanja radnika. Vrlo brzo su plate počele da kasne, do proleća ove godine dug za neisplaćene zarade dostigao je između 600 i 700 hiljada dinara po radniku, porezi i doprinosi nisu uplaćivani godinama. Štrajk je izbio u martu ove godine, nakon što je jedan od radnika izvršio samubistvo. Obesio se u fabričkom krugu. Ubrzo je ŽOS "Gošu" prodao izvesnoj kiparskoj firmi, iza koje, štrajkači su od početka tako tvrdili, stoji slovački kapital, za 4,2 miliona evra.

Podsetimo, vest o stečaju došla je samo mesec dana nakon što su radnici posle višemesečnog štrajka postigli dogovor sa direktorom uz posredovanje Vlade Srbije o isplati novca koji se duguje radnicima.

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.