BAKU SA CVEĆEM TRETIRAJU KAO KRIMINALCA! Vidosava ustaje u 4 i mrzne se danima na ulici da zaradi za hleb! A ONDA DOĐU ONI...
Foto: espreso.co.rs

najtužnija penzionerka u srbiji

BAKU SA CVEĆEM TRETIRAJU KAO KRIMINALCA! Vidosava ustaje u 4 i mrzne se danima na ulici da zaradi za hleb! A ONDA DOĐU ONI...

Prelepi buketi cveća koji niču u njenoj bašti i nemaština razlog su zbog kog ona ustaje svakog dana, i prevaljuje 120 kilometara - u jednom smeru

Objavljeno:

Novembar nam je doneo niske temperature.

Ako ste pomislili da je napolju hladno, pokušajte da samo na čas zamislite da ceo dan provedete nasred ulice, po košavi i na temperaturi svega nekoliko stepeni iznad nule. I tako svakog dana.

Upravo to, da bi preživela, svakog dana radi Vidosava Radovanović (83).

Ova baka, koja živi u Golupcu, svakog dana zbog kore hleba putuje više od 120 kilometara.

Zatekli smo je u ulici Dobre Mitrovića, nadomak paliliske pijace. Baka, sa maramom uvezanom oko glave, ušuškana u perjanu jaknu smrzavala se na pločniku.

U razgovoru sa njom saznajemo ono najužasnije - dok su se penzioneri radovali jednokratnoj novčanoj pomoći od 5.000 dinara koju su dobili uz penziju - baka Vidosava nema ništa.

- Bavila sam se poljoprivredom celog života. Kad je trebalo da dobijem penziju, tu minimalnu za poljoprivrednike od 12.000 dinara, preveslali su me! Penziju, iako sam u tom poslu imala tri puta više staža nego neki - nisam dobila.

foto: espreso.co.rs

Kao socijalni slučaj, ova baka u očima države, iako živi bez primanja - jednostavno ne prolazi. Jer - ima živu i zdravu decu, koja mogu da je izdržavaju, pa zašto bi onda to radila država?

- Neće me država. Dobra sam im bila dok sam rmbačila. Kičmu sam iskrivila na njivama. U rukama, ogrubelim od rada više nemam osećaja. Bila sam im dobra kad sam bila zdrava, a sad....parola snađi se - kaže baka Vidosava.

Od poljoprivrede, kojom se bavi skoro celog života, starica iz Golupca ne odustaje. Na svom imanju gaji ruže, i razno prelepo cveće.

Ono je razlog zbog kojeg ustaje svakog dana u četiri sata, ranom zorom.

Vidosava tada pravi najlepše bukete i prodaje ih na beogradskim pijacama. Prevaljuje stotine kilometara, tek da bi zaradila neku stotinu dinara.

Ono što je još tragičnije jeste način na koji je tretira komunalna policija.

foto: espreso.co.rs

- Ej, oni meni kažu da je ovo siva ekonomija! Oni ne znaju šta je sivo! Sivo je ovo kako živim. Svakog dana vučem kutije i kutije cveća ne bih li zaradila za hleb...to je sivilo....

- Da ironija bude još veća, ja - baba od 80 i kusur godina imam tretman kao da sam kriminalac.

- Jednom su mi tražili dokumenta da mi pišu prijavu. Pošto im nisam dala, moje cveće su bacili u kontejner. Tek tako! Ali dobro, neka im je na čast, s njima ionako svakog dana bijem bitku. Kako nekome objasniti da je danas nužda preživeti, jer niti sam socijalni slučaj, niti imam penziju, niti bilo šta drugo... - zaključuje ova baka.

(S. Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.