Obeleženo 47 godina od smrti kralja Petra II
Foto: Promo

pomen na oplencu

Obeleženo 47 godina od smrti kralja Petra II

Za vreme svog izbeglištva, Kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva

Objavljeno: 12:35h

Povodom 47. godišnjice od smrti Nj.V. Kralja Petra II, u zadužbinskoj crkvi Svetog Đorđa na Oplencu služen je pomen blaženopočivšem Kralju nakon čega su položeni venci na njegov grob. U ime Prestolonaslednika Aleksandra venac su položili g-din Dragomir Acović, predsedavajući Svetodavnih tela Krune, g-din Zoran Živanović, član Krunskog veća i g-din Ljubodrag Grujić, član Krunskog kabineta.

Kralj Petar II, rođen je u Beogradu 6. septembra 1923, kao prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije. Kumovi na krštenju bili su mu engleski Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica majka u Velikoj Britaniji). Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je Sandroid školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934.

Pošto je tada bio maloletan, kraljevska vlast preneta je na Namesništvo na čelu sa Knezom Namesnikom Pavlom Karađorđevićem.

foto: Promo

Drugi svetski rat primorao je Kralja Petra II da zajedno sa vladom emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Palestinu i Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku, gde se pridružio drugim monarsima i šefovima država iz okupirane Evrope i bio prihvaćen kao simbol protivljenja nacizmu.

Za vreme svog izbeglištva, Kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Kralj Petar II nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom grčkom princezom Aleksandrom i sinom Nj.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. Poslednje godine života proveo je u Americi.

Posle duge i teške bolesti umro je u denverskoj bolnici 3. novembra 1970, a sahranjen je u manastiru Svetog Save u Libertivilu. Kralj Petar II bio je jedini Kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovi posmrtni ostaci su preneti u Zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu 26. maja 2013.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.