Želite uspešnu 2016. godinu? Prestanite da sanjate i uradite sledeće!

Danas je Varindan

Želite uspešnu 2016. godinu? Prestanite da sanjate i uradite sledeće!

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sveta Varvara, praznik koji je presudan za to da li će naredna godina biti blagorodna
Objavljeno: 13:11h

Kod Srba je običaj da se tog dana u posudu s vodom potope zrna pšenice i na Božić iznesu na sto i pogleda koliko su visoko izrasle njene vlasi. Po tome se tumači koliko će biti dobra naredna godina za sejanje pšenice. Nepogoda protiv velikog sveca: Kakvo nas vreme očekuje na Svetog Nikolu? (FOTO) Sveta Varvara je, inače, bila kćerka velikog velmože Dioskora, koji se razgnevio kad je saznao da je njegova ćerka postala hrišćanka. Zbog toga ju je ubio 306. godine. Njene svete i čudotvorne mošti čuvaju se u Kijevu.

Slava
Uoči Varindana kod Srba je običaj da domaćica pomeša žito, mahunarke, kukuruz, beli i crni luk, i stavi sve u lonac da se vari. Zašto samo Srbi slave slavu i šta ona predstavlja za sve nas? (FOTO) Varica se jede za ručak i večeru, a jedan deo se ostavlja za Božić i iznosi na trpezu kao obredno jelo. Jedan deo se ostavi i za stoku. Veruje se da od Varindana do Božića nije dobro sanjati. Ako neko sanja, onda o tome nikom ne govori, niti se snovi tumače. Ko sanja i dira garave sudove, te zime će mu vuci stoku napadati. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.