SEĆATE LI SE OVE FIRME: Mesec dana nakon prekida štrajka Goša ide u stečaj?
Foto: Filip Plavčić

radnici protiv

SEĆATE LI SE OVE FIRME: Mesec dana nakon prekida štrajka Goša ide u stečaj?

Ćerka firma slovačke firme ŽOS Trnava nekadašnjeg vlasnika fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, pokrenula je stečajni postupak, rekao je za Insajder Milan Vujičić, nekadašnji vođa Štrajkačkog odbora u Goši

Objavljeno:

"Ne znam zbog čega je predloženo uvođenje stečaja u fabriku jer smo pokrenuli proizvodnju i radili onako kako je dogovoreno", rekao je Vujičić.

Vujičić je ranije za Insajder rekao da je ćerka firma slovačke firme ŽOS Trnava, nekadašnjeg vlasnika fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, pokrenula stečajni postupak.

„Direktor me nazvao i rekao da je firma Zvolen našeg bivšeg gazde Vladislava Pora pokrenula stečajni postupak. Ne znamo ni zašto ni kako,“ kaže Vujičić za Insajder.

On je dodao i da će se radnici "boriti protiv uvođenja stečaja i u tome tražiti pomoć Vlade Srbije"

Novinari Insajdera su pokušali da kontaktiraju Šćepanovića, ali se on nije javljao na telefon.

Vest o stečaju dolazi samo mesec dana nakon što su radnici posle višemesečnog štrajka postigli dogovor sa direktorom uz posredovanje Vlade Srbije o isplati novca koji se duguje radnicima.

Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je u halama Goše 22. marta izvršio samoubistvo, nakon čega su radnici Goše započeli štrajk tražeći od poslodavca da im isplati sva dugovanja koja iznose više od 500.000 dinara po radniku.

U trenutku kada je štrajk počeo bivši vlasnik ŽOS Trnava je dužan radnicima u Goši bio 1,8 miliona evra, a državi na ime poreza čak četiri miliona evra. Slovačka kompanija je početkom aprila Gošu prodala kiparskoj firmi Lisnart, međutim, niko se iz firme sa Nikozije nije pojavio u Goši.

S obzirom da nove vlasnike niko nije ni video ni čuo, ostala je sumnja da je Lisnart Holdings samo još jedna ćerka firma slovačke ŽOS Trnave.

Radnici su u međuvremenu, uz posredovanje Vlade Srbije, dobili deo novca koji im je bivši vlasnik ostao dužan, nakon što su prodati neki od vagona koje su radnici Goše napravili.

„Nakon prekida štrajka uplaćeno je oko 100.000 dinara po čoveku,“ potvrdio je Vujičić za Insajder.

(Espreso.co.rs / Insajder.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.