STIŽE NAM SNEG U SRBIJU: Ne piše nam se dobro krajem meseca! UBRZO DOLAZE LEDENI DANI!
Foto: Filip Plavčić

spremite čizme i kapute

STIŽE NAM SNEG U SRBIJU: Ne piše nam se dobro krajem meseca! UBRZO DOLAZE LEDENI DANI!

Prvi deo novembra biće kao da smo usred proleća, sa temperaturom i do 20 stepeni Celzijusa

Objavljeno:

Međutim, već od druge polovine mesece očekuju nas niže temperature, ali i prvi sneg u nižim predelima.

Ono što je izvesno pred nama je topliji period u kome ćemo moći da uživamo u suncu, ali i na svežem vazduhu.

- Maksimalnim temperaturama kretaće se od 15 do 20 stepeni, i to onim danima kada bude bilo više sunca. Minimalne temperature biće čak u plusu, s obzirom da smo ovih dana imali jutarnje u minusu. Sledeće nedelje, u ponedeljak i sredu, očekuje nas prolazno naoblačenje, kada se opet očekuje razvedravanje - objašnjava Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

foto: Printscreen

Nacionalni sektor za klimatske promene RHMZ napravio je ranu najavu kakav nas novembar očekuje. Prema njihovoj prognozi, u celoj Srbiji očekuje se topao novembar. Broj mraznih dana u nižim predelima biće od 5 do 14, a u brdsko-planinskim krajevima od 15 do 20 dana.

U većem delu Srbije se tokom novembra očekuje prosečna količina padavina, pa se tako prognozira da će biti 10 do 13 dana sa padavinama, a na planinama od 12 do 15 dana, dok će broj dana sa snegom biti u intervalu od 2 do 5, a na planinama od 11 do 14.

Međutim, debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra RHMZ ova zima će biti blaga.

foto: Filip Plavčić

Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana. Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki.

Do 15 ledenih dana

Po prognozi možemo očekivati samo 8 do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

Srednja maksimalna temperatura u toku predstojeće zime se očekuje u intervalu od 5 do 8 stepeni u nižim predelima, a u višim od jedan do četiri.

Srednja minimalna temperatura se očekuje u intervalu od minus 2 do 1 u nižim predelima, dok se u brdsko-planinskim predelima očekuje u intervalu od minus 6 do minus 3 stepena Celzijusa.

Što se tiče padavina, po prognozi ovog centra nije moguće znati tačno kada možemo očekivati sneg, ali se najvljuje da će količina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prosečna.

Procenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana. Po svemu sudeći ovo će biti jedna od blažih zima.

foto: Filip Plavčić

Prvi snežni pokrivač se u većini mesta u Srbiji prosečno beleži tokom prve nedelje decembra. Na planinama je prosečan datum pojave prvog snežnog pokrivača u prvoj dekadi novembra, a na Kopaoniku je prosečan datum pojave prvog snega 15. oktobar. U delovima južne i zapadne Srbije prosečan datum je poslednja nedelja novembra.

Najraniji datum pojave prvog snega bio je 31. avgust 1995. godine na Kopaoniku, kada je izmereno jedan centimetar snežnog pokrivača.

U nižim krajevima zemlje prvi sneg je najranije zabeležen 5. oktobra 1972. godine u Požegi i Ćupriji sa tri centimetara snežnog pokrivača.

Najkasnija zabeležena pojava prvog snežnog pokrivača je 27. mart 1951. godine kada je u Nišu izmerena visina snega sedam centimetara.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.