SMRT NA RATE: Istraživali smo koliko košta da UMREŠ U SRBIJI (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

kadar nevera

SMRT NA RATE: Istraživali smo koliko košta da UMREŠ U SRBIJI (FOTO)

Izgleda da se u Srbiji ni smrt ne isplati, a mnogi građani naše zemlje dižu čak i kredite kako bi sahranili svoje najmilije

Objavljeno:

Poslednjih dana se stvorila prava pompa među penzionerima koji su jedva čekali da senior kartice zažive. Uz pomoć njih stariji beograđani će imati priliku da ostvare popust za muzeje, pozorišta, apoteke, bioskope, izložbe, ali i za troškove sahrane.

OVO NIKO OD MEDIJA U SRBIJI NEĆE DA OBJAVI! Radnici Pošte svake noći štrajkuju na otvorenom, OVO TRAŽE OD DRŽAVE! (FOTO)

Grad Beograd je izdvojio oko 166.000 evra kako bi oni uživali u ovim pogodnostima, a šta su penzioneri rekli na to pogledajte OVDE.

Takođe, neke od privatnih pogrebnih agencija nude penzionerima da putem mesečne članarine, otplate svoju sahranu, pa tako za 92.000 dinara, koje mogu otplatiti tokom nekoliko godina u mesečnim ratama, isplaćuju celokupne troškove svoje sahrane.

Republički fond za penzijsko osiguranje daje deo novca za sahranu, ali iznos od 35.187 dinara, koliko se dobija, nije dovoljan da pokrije ni osnovne troškove pogreba.

Izgleda da se u Srbiji smrt ne isplati, a mnogi građani naše zemlje dižu čak i kredite kako bi sahranili članove svoje porodice.

foto: Pixabay.com

Kada vam neko umre vi ne obraćate pažnju na "skrivene troškove", već samo vadite pare i ne razmišljate. U suštini, sve se naplaćuje, od prevoza do groblja, oblačenja pokojnika, štampanja čitulje, sahranjivanja u grob, izgradnju grobnog mesta, sanduk, opremu za sanduk. Svaka stavka ima svoju cena, i ne one nisu male.

Pored osnovnih troškova, plaća se i dokumentacija za preminulu osobu i to oko 2.000 dinara po jednom dokumentu. Troškovi za cveće, vence, "suze" idu i do 4.000 dinara, a moraćete da platite i čitulju ukoliko je želite u dnevnoj štampi. Sam spomenik vas može izaći i do 200.000 dinara, u zavisnosti od materijala i veličine.

foto: Pixabay.com

Sahranjivanje na grobnom mestu iznosi oko 18.370 dinara, troškovi izgradnje grobnog mesta oko 16.445 dinara, spremanje preminule osobe 3.639 dinara, najeftinija čitulja u novinama oko 1.800 dinara, najeftiniji nadgrobni spomenik 120.000 dinara, cveće, venci oko 10.000 dinara, krst 3000 dinara, a naplaćuje se i kilometraža. Moraćete da izdvojite oko 56 dinara po kilometru koliko košta prevoz umrle osobe.

foto: Espreso

Troškovi demontaže i montaže spomenika za postojeća grobna mesta iznose između 5.000,00 i 20.000,00 dinara.

foto: Pixabay.com

Takođe, treba se osvrnuti i na stavku zvanu pop koji svoje usluge ne bi trebalo da naplaćuje. Zvanično, račun ne postoji, nezvanično, koštaće vas oko 8 crvenih.

Što se tiče ostalih troškova koji nisu obavezni ne zaboravite na kombinaciju prase + kupus salata + piće. Ukoliko se odlučite za restoran, plaćate mesto po čoveku, a možete organzovati i kućni ispraćaj.

Istina je da Republički fond za penzijsko i invaluidsko osiguranje refundira deo novca za sahranu, ali je ta svota i više nego skromna jer je u pitanju iznos od 35.187 dinara.

foto: Pixabay.com

Ukoliko ne želite standardnu sahranu, već se odlučite za kremaciju, moraćete da izdvojite oko 32.136 dinara koliko košta prosečna kremacija.

foto: Nebojša Mandić

Što se tiče pojedinačnih troškova, cene variraju, pa tako smeštaj prve urne u kasetu iznosi 2.997 dinara, dok smeštaj urne u grobnicu prvog, drugog, trećeg i četvrtog reda gde se nalazi ulaz, košta čak 19.459 dinara.

foto: Nebojša Mandić

Što se tiče transportnih usluga, prenos umrlog u okviru groblja košta 1,385 dinara, dok dodatni prevoz zbog verskih običaja iznosi 4.251 dinara.

foto: www.beogradskagroblja.rs

Ne treba zaboraviti i na dodatne troškove poput godišnjeg zakupa groba koji iznosi 393 dinara, korišćenja prostora za ispraćaj za sahranu što će vas koštati 1.331 dinara, korišćenje hladnjače za 24h na grobljima što će vas koštati 1.490 dinara ili čišćenje i pranje grobnice 4 puta mesećno što iznosi 1.409 dinara, kao i kucanje metalnih slova što iznosi 547 dinara.

foto: Nebojša Mandić

Zbog paprenih cena pogrebnih usluga, ali i dodavanja izmišljenih stavki na račune, sve je više slučajeva da porodice pokojnika privatnicima za sahranu plaćaju i po 2.000 evra. Stavke na popisu - kao telefonski imenik da prelistavate!

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.