Rusija nam poklanja još 2 aviona! VOJSKA SRBIJE SE OPREMA OVIM LETELICAMA!
Foto: Vojska Srbije

PORED MIGOVA...

Rusija nam poklanja još 2 aviona! VOJSKA SRBIJE SE OPREMA OVIM LETELICAMA!

Još jedna donacija

Objavljeno:

Posle šest lovaca „mig 29“, Vojska Srbije od Ruske Federacije trebalo bi da dobije i dva transportna aviona An-26. Kako Sputnjik saznaje, avioni „Antonov“ u Srbiju bi mogli da slete u narednih deset meseci.

Reč je o avionima srednje nosivosti proizvedenim pre svega za vojne potrebe. An-26 ima dva motora, a poboljšanje prethodnog modela, izmenom zadnjeg dela trupa na letelici, obezbedilo je veliki otvor s utovarno-istovarnom rampom koja omogućava prenos masivnog tereta, ali i desantiranje.

foto: Filip Plavčić

Zato će vest o donaciji „Antonova“ s najvećom radošću primiti padobranci Vojske Srbije. Naime, naša zemlja poseduje tri ovakva aviona, ali dva nisu u voznom stanju. Jedini An-26 koji je u letnom stanju remontovan je prošle godine u Rostovu na Donu.

Zasad nije poznato koliko je tačno vredna ova donacija, ali se procenjuje da jedan ovakav remontovan avion može da košta od pet do osam miliona dolara.

Podsetimo, u takozvanom „ruskom paketu“, pored remontovanih „migova“ su i tenkovi T-72 i oklopna vozila BRDM-2M.

Prema ranijim dogovorima, Vojska Srbije dobiće 30 remontovanih i modernizovanih tenkova, čija je vrednost po vozilu najmanje milion evra.

foto: Ministarstvo odbrane

Tenkovi T-72 spadaju u red najpoznatijih oklopnih sredstava, čije su sposobnosti potvrđene i na bojnom polju, uključujući i aktuelni rat u Siriji, gde ove moćne mašine trpe udare savremenih protivoklopnih raketa.

Vojska Srbije će prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom i mogućnošću lansiranja raketa iz cevi tenkovskog topa kalibra 125 milimetara. Tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole.

Tenk T-72 naoružan je i mitraljezom kalibra 12,7 milimetara na tureli na vrhu, koja se okreće nezavisno od kupole.

Ali to nije sve. Novina za one koji poznaju jedan od najpoznatijih proizvoda ruskog naoružanja biće jači motor i bolja elektronska oprema. Inače, upravljanje novim, našim tenkistima neće predstavljati problem. Oni su proteklih godina imali priliku da se upoznaju sa novijim verzijama tenka T-72 na tenkovskom biatlonu koji se svakog leta održava u Rusiji.

Do kraja sledeće godine Vojska Srbije od Vojske Ruske Federacije dobiće i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2M. Modernizovano vozilo, dobro poznato našim vojnicima, imaće daleko bolji sistem senzora, a opremljeno je mitraljezom kalibra 14,5 milimetara.

Vrednost ovog dela poklona nije moguće precizno utvrditi, novi BRDM već neko vreme nije proizveden. Cena sličnih vozila nove generacije, u zavisnosti od opreme, kreće se od 300 do 430 hiljada evra.

Kako Sputnjik saznaje, sa ruskom stranom u toku su razgovori oko rokova početka remonta i isporuke oklopnih borbenih i izviđačkih vozila.

Sve bi trebalo da bude završeno do kraja 2018. godine, a kojim ritmom će vozila biti dostavljana, zavisi od obe strane, odnosno od njihovih mogućnosti organizacije remonta, odnosno transporta vrednog poklona.

Inače, prema prvobitnom dogovoru sa ruskom stranom, po dolasku „migova“ nastavljena je treća faza dogovora o dubinskoj modernizaciji lovaca koja će bitno poboljšati njihovu borbenu sposobnost. Kako saznajemo, trenutno se razgovara o modernizaciji napadno-navigacionog sistema i mogućnosti lansiranja raketa velikog dometa.

foto: Wikipedia

Uporedo traju pregovori o dopremanju transportnih aviona An-26 koje ćemo, kao i tenkove i transportere dobiti po principu „ključ u ruke“.

Dakle, posle dolaska „migova“, zaštita srpskog neba najverovatnije će biti upotpunjena sa dva vredna transportna aviona kojima, za razliku od lovaca, nije potreban remont.

Takođe, preko potrebna okopna i borbena vozila povećaće brzinu reagovanja i postojeću vatrenu moć Vojske Srbije.

(Espreso.co.rs / )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.