JOŠ NISTE STAVILI ZIMSKE GUME? 5 razloga koji će vas naterati da to ODMAH UČINITE! U suprotnom... (VIDEO)
Foto: Dragan Kadić

kazne su brutalne

JOŠ NISTE STAVILI ZIMSKE GUME? 5 razloga koji će vas naterati da to ODMAH UČINITE! U suprotnom... (VIDEO)

Važan tekst za sve vozače

Objavljeno: 30.10.2017. 12:59h
  • 6

Pred početak svake zimske sezone mnogi vozači i dalje imaju dilemu da li su zimske gume obavezne u svim uslovima ili ne, kao i da li su u prekršaju ako ih montiraju na samo dva točka.

Odmah da razjasnimo, pravilnikom o tehničkim uslovima za vozila propisano je da su zimske ili univerzalne gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila naredne godine, ali samo po snegu, ledu ili poledici.

Uz ovaj deo vaš auto se nikada neće zaglaviti u snegu! (VIDEO)

Međutim, bez obzira na ovu odredbu, mi vam svakako preporučujemo da izdvojite novac i kupite zimske gume. Evo i zbog čega.

1. Visoke kazne

Ako po snegu, ledu ili poledici nemate zimske gume, a zaustavi vas saobraćajna policija, bićete kažnjeni od 6.000 do 20.000 dinara, dok kazna za pravna lica iznosi od 100.000 do čak 800.000 dinara.

2. Troškovi osiguranja

Vozilo koje nema zimske gume, kako je predviđeno propisima, smatra se tehnički neispravnim. To znači da će vam osiguravajuća kuća u slučaju saobraćajne nezgode tražiti da nadoknadite troškove ukoliko niste zamenili letnje pneumatike zimskim. To u praksi znači da na vas pada teret plaćanja troškova većih i od milion dinara!

3. Produžute vek letnjim gumama

Iako se kupovina zimskih guma čini popriličnom investicijom, na duže staze vi zapravo štedite jer produžavate vek letnjim pneumaticima. Zato se preporučuje da se odmah po skidanju sa vozila gume prvo detaljno očiste od kamenčića, a zatim i da se dopumpavaju ako je potrebno. Gume treba čuvati na hladnom i suvom mestu, daleko od izvora toplote kao što su cevi radijatora i slično.

VAŽNO UPOZORENJE ZA VOZAČE: Nemojte ovo nikako da zaboravite!

4. Kraći put kočenja

Zimske gume imaju drugačiji sastav u odnosu na letnje, tačnije u njima se nalazi više silicijuma, koji zadržava elastičnost na niskim temperaturama. To znači bolje prianjanje i kraći put kočenja. O kolikoj razlici je reč najbolje oslikava razultat jednog testiranja koje je pokazalo da je zaustavni put vozila sa letnjim gumama po snegu pri brzini od 50 kilometara na sat čak 22 metra duži u odnosu na isto vozilo sa zimskim pneumaticima.


5. Bolji kontakt s podlogom

Ogromna je razlika između zimskih i letnjih guma kako u obliku, tako i u dubini šare. Kod zimskih guma šare su šire i dublje, sa kanalima koji omogućavaju odvođenje snega i vode, odnosno bolju trakciju. Zato stručnjaci savetuju da se zimske gume montiraju čim temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusovih bez obzira na to da li je kolovoz suv ili ne.

(Espreso.rs / Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media