DA LI BI SE UDALA ZA MUSLIMANA? Profesor Pravnog fakulteta VREĐAO studentkinju, PLAGIRAO udžbenik, ali i dalje PREDAJE!
Foto: Facebook

šta reći?

DA LI BI SE UDALA ZA MUSLIMANA? Profesor Pravnog fakulteta VREĐAO studentkinju, PLAGIRAO udžbenik, ali i dalje PREDAJE!

Plagiranje je utvrdila i Etička komisija Pravnog fakulteta, a i profesor ga je sam priznao

Objavljeno:

Profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Jakšić je još 2008. u svom udžbeniku “Međunarodno privatno pravo” prepisao (plagirao) oko 100 stranica iz knjige poznatog nemačkog profesora Bernda fon Hofmana.

Plagiranje je utvrdila i Etička komisija Pravnog fakulteta. U rešenju je konstatovano da je sam profesor Jakšić priznao da je prepisao udžbenik. I pored toga, profesor-plagijator i dalje radi na fakultetu, a sporni udžbenik i dalje je u upotrebi. Već treći put se odlaže sednica Nastavno-naučnog veća (NNV) na kojoj treba da se utvrdi njegova odgovornost. Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović prekidao je sednice 26. juna, 4. i 25. septembra uz obrazloženje da nema kvoruma ili da zbog “ozbiljnosti pitanja” treba da budu svi prisutni i kada je bilo kvoruma. Kako “Blic” saznaje, dekan Avramović želi da postupak o plagijatu što tiše prođe zbog “ugleda fakulteta”, dok s druge strane jedan deo profesora smatra da takođe zbog ugleda te institucije postupak o plagiranju ne sme da se zataškava.

Otvoreno je i pitanje kazne jer je za plagijat, barem formalno, predviđena javna osuda, što za posledicu ima gubitak posla. U slučaju Jakšića ovo je posebno važno jer je prepisani rad bio jedan od onih na osnovu kojeg je dobio zvanje redovnog profesora 2010. Jakšić, koji je prepisao udžbenik, sam je ranije predložio da bude kažnjen opomenom. Međutim, on je već bio kažnjavan opomenom pred otkaz zbog nedoličnog ponašanja prema studentkinji, pa bi formalno gledano i samo zbog toga morao da dobije težu kaznu.

U izveštaju Etičke komisije Pravnog fakulteta od 25. maja 2017, u kojoj se navodi i da je praktično sam Jakšić priznao da je prepisao udžbenik, konstatuje se i da je on predložio da nema potrebe da se formira stručna komisija koja bi utvrdila plagijat.

Dekan Avramović pokrenuo je postupak decembra 2013. godine uputivši dopis Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. U dopisu konstatuje da je postupak Jakšića “nedopustiv”, “moralno neprihvatljiv za člana akademske zajednice”.

Nakon toga, Jakšić dobija dozvolu da odsustvuje sa fakulteta od 1. oktobra 2013. do 30. septembra 2014. Kako saznajemo, slobodna godina mu je data dok se “stvari ne stišaju” jer je istovremeno disciplinski opomenut za nedolično ponašanje prema studenkinji.

Da li bi se udala za muslimana?

Profesor Aleksandar Jakšić je dobio opomenu pred otkaz jer se nedolično ponašao prema jednoj studenkinji. Utvrđeno je da je u decembarskom roku 2012. godine studenkinju B. Z. iz Sarajeva vređao, između ostalog, pitajući je “da li bi se udala za muslimana?”, a na kraju je odbio da joj upiše ocenu u indeks. Dekan Sima Avramović tada je izjavio da je upoznat sa situacijom.

- Mi smo prvo opomenuli profesora Aleksandra Jakšića, nismo mogli ništa više da učinimo jer opomena predstavlja poslednju meru pred isključenje. Dakle, u tom trenutku izrekli smo najtežu moguću meru. Na jučerašnjoj sednici je odlučeno da profesor Jakšić dobije slobodnu godinu. Na taj način ćemo ga udaljiti s fakulteta i biće moralno sankcionisan - rekao je Avramović.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.