HRVATI TVRDE: Giška je ubio Stjepana Đurekovića, POMAGAO MU JE ARKAN!
Foto: Privatna arhiva/Profimedia

ubistvo

HRVATI TVRDE: Giška je ubio Stjepana Đurekovića, POMAGAO MU JE ARKAN!

Prema prvoj teoriji Stjepan Đureković je ubijen prema nalogu iz hrvatskog državnog vrha

Objavljeno:

Ubistvo Stjepana Đurekovića - afera koja je punih 30 godina nakon događaja dramatično pogoršala odnose Hrvatske i Nemačke, iako su razlozi zahlađenja odnosa kompleksniji - ozbiljno je istraženo, pa ipak niko sigurno ne može objasniti celi slučaj.

U igri je nekoliko opcija.

Prema prvoj teoriji, koju zagovaraju nemački istražitelji, Stjepan Đureković, bivši direktor INA-e i politički emigrant, je ubijen prema nalogu iz hrvatskog državnog, odnosno partijskog vrha. Nalog je išao od Mike Špiljaka, tadašnjeg predsednika predsedništva SFRJ, čijeg je sina Vanju Đureković prozvao zbog "gospodarskog kriminala". Posao je obavila hrvatska Služba državne bezbednosti na čijem je čelu bio Josip Perković, a važnu je ulogu imao i Zdravko Mustač.

Prema drugoj teoriji, Đureković je, kao jedan od važnijih direktora Ine, poslovao s Rusima, koje je potkradao - reč je o tankerima nafte i mnogo novca - pa su u pozadini likvidacije bile ruske službe.

Prema trećoj, hrvatska Služba državne bezbednosti - kolokvijalno Udba - nije igrala važniju ulogu u njegovom uklanjanju, nego je stvar naručena iz Beograda, od srpske Službe. Naručitelj je bio Stane Dolanc. Likvidaciju je obavio Đorđe Božović Giška, polukriminalac, Udbin likvidator, koji je i sam ubijen 1991. godine u Gospiću, navodno s leđa.

S Giškom su bili Željko Ražnatović Arkan i Dragan Malešević Tapi, profesionalne ubice koje su se u stankama osnovne delatnosti - uglavnom provala, otmica i iznuda - bavili i političkim ubistvima, a zauzvrat dobijali policijsku zaštitu. Stjepan Đureković nije bio bilo ko. Mladi partizan, rođen u Petrovaradinu 1926. godine, završio je ekonomski fakultet i doktorirao ekonomiju u Beogradu, a onda, preko Osijeka i Inine rafinerije u Sisku, dospeo do direktorskog položaja u Ini odakle je imao ulaz u najviša savezna tela. INA je naime bila najmoćnije poduzeće u državi i na njene svečanosti dolazio je celi državni vrh. Ina je davala i premijere, pa je iz nje došao predsednik hrvatske vlade Petar Fleković.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.