POŠTUJU LI SRBI 10 BOŽJIH ZAPOVESTI? Mi smo našli samo JEDNU koje se svi drže! (ANKETA)
Foto: Fonet

a bog sve vidi

POŠTUJU LI SRBI 10 BOŽJIH ZAPOVESTI? Mi smo našli samo JEDNU koje se svi drže! (ANKETA)

A šta vi kažete?

Objavljeno: 09:24h
Bojana Kontić

Poštovanjem Božijih zapovesti, svet bi postao mirno mesto, bez ratova, ubistava, krađa, preljuba….Deca bi poštovala svoje roditelje, ne bi bilo zavisti među prijateljima, niti laži među najbližima. Bog se ne bi spominjao u svakodnevnom ćaskanju, niti bi se tražili idoli u starletama, političarima, kriminalcima. Radilo bi se puno, ali i zasluženo odmaralo.

Za Srbe, lakše je krenuti putem posrnuća, jer taj put je već odavno raskrčen. Poštuju se Bog i vera, paljenjem sveće u crkvi kad je teško, uz tone hrane, pića i muzike na slavama i krštenjima, stavljanjem para na ikonu, kako bi se ispunila želja. Poštenje, iskrenost i čast izgubile su vrednost, jer kome su one donele novac, glavni pokretač sveg zla današnjice?

foto: Filip Plavčić

1. Ja sam Gospod tvoj i nemoj imati drugog boga osim mene.

Srbima je Bog onaj od koga imaju korist. Doktor, ljubavnik, šef, predsednik.. . Svako u čije obećanje slepo veruju.

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati niti služiti.

Poznato je da Srbi često veličaju pojedince, čiji život priželjkuju, a postupke kopiraju. Momci se ugledaju na kriminalce, koji su protivzakonitim poslovima stekli „brdo love“, ili ugled u društvu. Devojkama su idoli starlete, izmišljeno zanimanje kojim se prikriva ono pravo, koje donosi „krpice“, Moete, putovanja i provode. Stari zdušno veruju svakoj reči političara, jer „ovaj sad je najbolji, povećao nam je penzije, s njim će nam sigurno biti bolje.“ A to bolje, nikad ne dođe.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svoga

Hvala ti Bože kad osetimo olakšanje, ne daj Bože kad se plašimo lošeg ishoda, oprosti mi Bože kad zgrešimo…Koristi se Bog često i ne uvek iz pravih, iskrenih pobuda.Zloupotrebljava se i menja smisao vere i postojanje Boga, koji se spominje bilo da smo srećni ili tužni, besni ili slavimo, proklinjemo ili psujemo...

foto: Fonet

4. Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; Šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvojemu.

Čini se da se ova zapovest jedina poštuje doslovce, a vrlo često se i zloupotrebljava. Koliko puta ste čuli mlade, koji troše pare svojih roditelja ispijajući kafe po kafićima, kako traže posao, a mole Boga da ga ne nađu. Jer, lakše je biti na „grbači“ drugome.

5. Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

Poštovanje roditelja se u najvećem broju slučajeva svelo na „ Kevo ne smaraj“! Roditelji su tu da daju, ništa ne pitaju, a kamoli zahtevaju, i odobravaju svaki potez svoje dece, makar i onaj najgori. Na žalost, sve češće smo svedoci monstruoznih porodičnih ubistava, pa nepoštovanje roditelja, zvuči kao bezazlen problem, od koga ima mnogo većih i gorih.

6. Ne ubij

foto: Damir Dervišagić, Ilustracija

Proteklih godina Srbiju je potresao niz svirepih, monstruoznih , pa čak i masovnih ubistava. Svakog dana neko nekoga zakolje, pretuče na smrt, udari automobilom u alkoholisanom stanju, upuca u sačekuši.. Jezivi detalji pojedinih ubistava lede krv u žilama, a mnogi se više ne osećaju bezbedno ni na ulici u sred bela dana. Ubijaju se deca, majke, stari, mladi, kriminalci, nedužni, nemoćni…

7. Ne čini preljube

Nekako se čini da je poštovanje ove zapovesti Srbima i te kako teško. Vernost je u današnje vreme precenjena. Što bi neko bio sa jednom osobom, pored toliko „lakih meta“ koje se nude na svakom ćošku? Jedna od situacija koja najbolje opisuje dokle smo kao društvo stigli, jeste razgovor dve žene o partnerima. Sigurno ste barem nekada čuli ženu koja, hvaleći svog partnera izgovara: „ Ma dobro, bar me ne vara“. Koliko tužno i ponižavajuće zvuči kada je glavno oličenje nečije dobrote vernost, koja bi u odnosu dve osobe građenom na ljubavi i poštovanju, trebalo da bude podrazumevana.

8. Ne kradi

„Srbin kad nema šta da ukrade, baci kapu u tuđe dvorište, pa joj se prikrada.“ Krade se na svim nivoima, tajno ili organizovano, mnogo ili barem nešto. U prodavnici, bolnici, na groblju, poslu, svako gleda kako da uzme nešto što mu ne pripada. Za ovu „boljku“ Srbima, nema leka.

foto: Filip Plavčić, Nebojša Mandić, Reuters, Profimedia

9. Ne svedoči lažno na bližnjega svojega

Uvek je kriv neko drugi. Zašto bi teret pao na nas, kad je lakše prebaciti ga na tuđa leđa? Pokazati prstom i izreći laži, jer griža savesti je odavno „pokojna“. Od bezazlene dečije igre, do bitnih,životnih stvari u svetu odraslih, izmišljanje i optuživanje uvukli su se pod kožu većine, koja ne bira način da sebi olakša ili napakosti drugome.

10. Ne poželi ništa što je tuđe.

Uspešniji i bolji je tuđi muž, veća su i brža komšijina kola, lepša je i pametnija tuđa devojka….Ne mogu se Srbi odupreti niskim porivima, jer uvek ono što je u dvorištu do našeg ima jači, neodoljiv sjaj.

Kao i uvek, u svakom pravilu postoje izuzeci. Srećom, još uvek nismo potpuno posrnuli, a dokaz su mnogi dobri, vredni i pošteni ljudi koji se nalaze svuda oko nas. Poštuju božje zapovesti jer tako osećaju, a ne traže pomoć od Boga kad do grla „zaglibe „ u svojim grehovima. Ne crtaju manastire i brojanice po telu, dok ubijaju i kradu, vodeći se onom čuvenom „Bog će mi oprostiti“. Žive svoj život mirno i pošteno, trudeći se da nikome ne naude. Da, takvih još uvek ima u Srbiji.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.