JEZIVA TAJNA DVORA U BANATU: Ne smeju da kose travu oko njega, NA SVETOG ILIJU SE POJAVLJUJE MISTERIOZNA DEVOJKA?! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

horor!

JEZIVA TAJNA DVORA U BANATU: Ne smeju da kose travu oko njega, NA SVETOG ILIJU SE POJAVLJUJE MISTERIOZNA DEVOJKA?! (VIDEO)

Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja i u privatnom je vlasništvu gospođe Radmile Jovanović

Objavljeno:

Ukoliko se zateknete u Banatu, a posebno ako volite mistiku i avanturu, ne propustite da posetite dvorac Kapetanovo u blizini Starog Leca.

Ovo je sigurno najluđa kuća u Beogradu, a pogledajte i zašto! (FOTO)

Prema predanju, dvorac je podigao vlastelin Bela Botka. Kažu da je voleo svoju ženu i kocku. Zbog ljubavi prema kocki izgubio je ženu. Tačnije, 1938. godine Bela je na kocki izgubio dvorac, nakon čega se njegova žena Ema, 2.avgusta, popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Kažu da je od nje njije ostao čak ni pepeo, samo pramen plave kose koji je poput venčanice smrti dugo obletao oko zamka.

Ako je verovati legendi, svakog 2.avgusta, noću na svetog Iliju odajama šeta duh žene sa dugom plavom kosom. Grb porodice Botka na istočnom zabatu (lav sa krunom koji u šapi drži zvezdu) počinje da svetli i redovno se čuje rika. Meštani pak kažu da smatraju da se radi samo o grmljevini

Dvorac je inače, u svakom slučaju lepo obići, jer je jedan od malobrojnih u Vojvodini koji je renoviran i čiji je prvobitna arhitektura sačuvana.

Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja i u privatnom je vlasništvu gospođe Radmile Jovanović.

Raskošan srednjovekovni zamak sagradio je 1904. godine ondašnji župan Botka Bela, a ime je dobio prema poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu.

Posle Drugog svetskog rata, Zakonom o nacionalizaciji, dvorac mu je oduzet. Privatizovan je pre više godina i novi vlasnik planira da u njemu otvori hotel i restoran za klijentelu sklonu lovnom turizmu.

Legenda o dvorcu Kapetanovo

Kada je 1938. godine bankrotirao, vlasnik zamka Botka Bela nije ni slutio da će mu se žena, od tuge što gubi zamak, politi benzinom i zapaliti. Kažu da je izgorela brzo i da od nje nije ništa ostalo. Čak ni pepeo. Ostao je samo pramen plave kose koji je poput venčanice smrti dugo obletao oko zamka.

Tog avgusta 1938. nebom su svake noći šarale zvezde repatice podsećajući na taj tužni vatromet. Legenda kaže da se svakog drugog avgusta, na svetog Iliju, noću pojavljuje u jednoj od soba zamka senka žene sa dugom plavom kosom koja gleda u banatsku ravnicu.

I danas, kada kosci kose travu oko zamka, na njihovim kosama i grabljama se umesto trave ponekad nađe pramen plave kose.

(Espreso.co.rs / Južni Banat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.