OVO JE ZASTRAŠIVANJE! Gavrila, studenta FDU, čeka saslušanje i preti mu kazna, JER JE BIO NA PROTESTU?!
Foto: N1 printscreen

čovek je meta!

OVO JE ZASTRAŠIVANJE! Gavrila, studenta FDU, čeka saslušanje i preti mu kazna, JER JE BIO NA PROTESTU?!

- Zašto su označili baš nas ne znam, ali time su hteli da demorališu buduće proteste i mlade ljude koji bi protestovali - kaže Gavrilo za Espreso

Objavljeno: 16:18h

Gavrilo Vučetić i Pavle Terzić do skora su bili poznati kao dobri studenti FDU u Beogradu. Od 27. septembra ove godine, oni su označeni kao organizatori spontanih protesta mahom mladih ljudi, koji su se nakon predsedničkih izbora održavali u Beogradu.

Tog dana je stigla prekršajna prijava koja bi mogla da ih košta od 100.000 do 150.000 dinara, a mi smo jednog od aktera, Gavrila Vučetića, uoči saslušanja pitali otkuda to da je on "meta" ove prijave, kako se oseća danas u Srbiji i da li mu je pravo na slobodu govora ovim uskraćeno:

foto: Filip Plavčić

- Ne znam zašto sam ja označen kao organizator protesta, to je toliko nelogično. Ono što znam je da je u pitanju zastrašivanje. Nismo imali veze sa organizacijom protesta, kolega i ja smo tamo bili kao i ostali mladi ljudi, da izrazimo nezadovoljstvo izbornim procesom. Zašto su označili baš nas ne znam, ali time su hteli da demorališu buduće proteste i mlade ljude koji bi protestovali - kaže Gavrilo za Espreso.co.rs.

Krivičnu prijavu nije očekivao, pa je dočekao sa šokom, ali dodaje "da se od sadašnje vlasti sve može očekivati".

foto: N1 printscreen

- Imam podršku okoline, porodice pre svega, oni su me podržali i kada sam išao na proteste, jer je to moje pravo. Ovde se radi o napadu na slobodu govora - kaže naš sagovornik.

Kaže da ga je na proteste "poveo" osećaj za pravdu koji ima, pa tako i sada veruje da će se sudstvo u ovom slučaju pokazati kao nezavisno i pravedno, ali ne poriče da prepoznaje političku konotaciju ovog slučaja, i jasno mu je da neko vrši pritisak na sud.

- Osećam se loše što moram da prolazim kroz sve ovo, ali se osećam i dobro, jer stvari idu ka nekim promenama, čim se ovoliko pažnje pridaje jednom studentu. Mi, mladi, studenti, moramo da imamo glas u tome kako će ova zemlja da izgleda - kaže Gavrilo.

Dodaje da zna da ima i podršku Fakulteta dramskih umetnosti, koji su saopštenjem podržali i njega i kolegu, ali dodaje da je to logično, jer ih upravo na ovom fakultetu uče da imaju kritičko mišljenje.

foto: N1 printscreen

Protesti kao takvi nisu imali konkretne uspehe, kaže on, a nisu ni mogli imati jer su bili spontatni i nisu imali bilo kakvu zvaničnu podršku, ali su uspeli da pokažu jedan sloj društva koji ima stav i identitet, dodaje on.

- Studenti moraju pokazati stav prema nepravdama koje se od strane vlasti osećaju u svakom sloju društva - zaključuje Vučetić.

Saslušanje njega, i kolege Pavla Terzića biće obavljeno 17.oktobra u Prekršajnom sudu.

Oni se terete da su prekršili Zakon o javnom okupljanju neprijavljivanjem skupa.

Reakcije

foto: Beta

Biljana Srbljanović:

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i dramska spisateljica, Biljana Srbljanović oglasila se povodom ovog slučaja.

- Oba momka dobro znam, Pavle mi je bio student, Gavrila sam savetovala oko nekih ispita i ponosim se time. Ova prekršajna prijava je za njih ništa, verovatno samo prva u dugačkom nizu, jer nikad glasni i pametni nisu prolazili bez pokušaja da se obeshrabre. Ali, ona je važna za nas kao društvo: ako ćutke dopustimo da deci sude jer su, kako su panduri u civilu umešani među studente stenografski beležili u hodu, skandirali: "Hoćemo kulturu" ili "Padni mi na grudi Nebojša", onda možemo da dopustimo bukvalno sve.

Šutanovac: Svi ćemo doći na red

foto: Filip Plavčić

- Gavrilo i Pavle su studenti kojima se sudi jer su glasno izneli svoj stav protiv diktature! Sutra sude njima, ako ćutimo, svi će doći na red - napisao je predsednik DS, Dragan Šutanovac.

(A. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.