DEČIJI BRAKOVI U SRBIJI KRIJU STRAŠNE ZLOČINE: Prodali su me sa 15 godina, ŽIVOT MI JE BIO PAKAO! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube / UNICEF

ozbiljan problem

DEČIJI BRAKOVI U SRBIJI KRIJU STRAŠNE ZLOČINE: Prodali su me sa 15 godina, ŽIVOT MI JE BIO PAKAO! (VIDEO)

U 2016. godini najviše ih je bilo u Čačku i Mladenovcu

Objavljeno:

To je samo jedna od ispovesti maloletnih devojčica koje su završile u takozvanom dečjim braku, primorane da se udaju za vršnjaka ili dosta starijeg mladića.

Umesto đačkih knjižica, njima je na ruku stavljena burma, a igru lutkama zamenilo je učenje da povijaju bebe. Prva ljubav, studentski dani, stalan posao - ništa od toga neće se ispuniti pošto je porodica primora da se uda za nepoznatog čoveka.

Iako porodični zakon dozvoljava zaključenje brakova između starijih maloletnika sa navršenih 16 godina samo uz odobrenje suda, u Srbiji se sklopi oko 2.000 dečjih brakova između mlađih mladenaca poptuno nevidljivih sistemu, prema podacima NVO “Atina”. Tako je u Republičkom zavodu za statistiku (RZS), u 2016. godini zabeleženo svega 15 “legalnih” brakova maloletnika.

- U 2016. godini najviše ih je bilo u Čačku i Mladenovcu (po šest zaključenih brakova, a u ovim dvema opštinama je nevesta bila maloletna, a mladoženja punoletan), a u ostalim opštinama su u pitanju pojedinačni slučajevi. U 2016. godini u opštinama Babušnica, Bela Palanka i Bela Crkva zaključen je po jedan brak gde su oba supružnika bili maloletni - rekli su u RZS.

Dok godine nevesta tek neznatno variraju, najviše je onih pogođenih iz romske populacije - 57 odsto. Međutim, sam brak često je maska za trgovinu belim robljem, pa i prostituciju.

"Kada te ovako prisile na brak, nekad neka i zavoli svog muža, ali ja ne znam šta je ljubav. Prodali su me sa 15 godina i samo sam se mučila. Nisam nikog volela."

- Žrtve su i devojčice i devojke iz različitih, naročito ruralnih delova zemlje, koje imaju porodice koje bolje da nemaju zbog zloupotreba koje nad njima čine, prodaje tih devojčica i njihove prisile na brak - kaže Jelena Hrnjak iz NVO “Atina”.

Deca koja su žrtve dečjih brakova sa kojima Udruženje “Atina” dolazi u dodir su najčešće seksualno iskorišćavana, ali i radno, devojčice se primoravaju i na prošnju i to često možemo videti na ulicama naših gradova.

- Kada pričate tim devojčicama, reći će da su mislile da time čine dobro i uslugu svojoj porodici, jer prethodno nisu imala sredstva za život i školovanje. Dolazile su nam devojčice koje nisu znale da razlikuju boje i sve dane u nedelji, bile su potpuno obrazovno zapostavljene - ističe ona.

Fizičko i psihičko zdravlje im je urušeno do krajnjih granica, a ekonomski potpuno zavise od čoveka za koga su se udale.

Religijski običaji i stereotipi u kombinaciji sa siromaštvom i nedovoljnom edukacijom glavni su uzročnici zbog kojih do ovakvih brakova i dolazi.

Najčešće su prisutni u ruralnim krajevima i siromašnim zajednicama.

Inače, juče je širom sveta obeležen Dan devojčica, u znak podizanja svesti o rodnoj nejednakosti s kojima se suočavaju na osnovu njihovog pola. Prisilni brak je najgori oblik ugrožavanja njihovih prava.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.