KOSOVO JE TURSKA, TURCI TREBA DA RATUJU U BOSNI! Erdogana smo dočekali kao cara, iako je otvoreno pokazivao mržnju prema Srbima! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Sedad Bešlija

NISU UVEK CVETALE RUŽE

KOSOVO JE TURSKA, TURCI TREBA DA RATUJU U BOSNI! Erdogana smo dočekali kao cara, iako je otvoreno pokazivao mržnju prema Srbima! (FOTO) (VIDEO)

- Želim da kažem i ovde da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, rekao je juče Erdogan, iako je 2013. godine izjavljivao da je "Kosovo Turska i da je Turska Kosovo"...

Objavljeno:

Poslednja dva dana obeležena su dolaskom turskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogena u posetu Srbiji pri čemu je pored totalne blokade grada, bio i svečano dočekan, moglo bi se čak reći, kao kralj.

SELAMIM TE PREZEDENT: Evo kako je Ivica Dačić dočekao Erdogana! (VIDEO)

Šef srpske diplomatije i predsednik SDS-a, Ivica Dačić predsednika Erdogana dočekao je čak rečima: “Selamim te prezedent”, a posle mu je i otpevao pesmu "Osman Aga" i to na turskom jeziku.

IVICA DAČIĆ GLAVNA VEST I U TURSKIM MEDIJIMA: Evo kako su oni videli solistički nastup našeg ministra! (VIDEO)

Moglo bi se reći da je turski predsednik dočekan uz svo poštovanje, a Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare poručio kako ovo nije 1389. godina več 2017. godina i da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, i da je to u interesu obe zemlje.

Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja turskom narodu i državi. Tako smo se ponašali i tako ćemo se ponašati", kazao je Vučić.

Sa druge strana, Erdogan je najavio kako će bošnjacima reći da nije za nacionalizam nikakve vrste.

- Želim da kažem i ovde i u Novom Pazaru da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, izjavio je predsednik Turske u Beogradu.

foto: Printscreen Kurir tv

Kaže da Turska želi da sa Srbijom i celim Balkanom napravi korake kako bi se rešili svi problemi i "neće gledati šta će ko reći i komentaristi".

Iako deluje da je predsednik Erdogan veoma prijateljski nastrojen prema našoj zemlji što naravno nije isključeno, ne treba zaboraviti šta je pričao 2013. godine.

foto: Reuters

Naime, on je na skupu pred nekoliko desetina hiljada građana Prizrena i drugih gradova, rekao da je Kosovo njegova druga zemlja.

Zajedno sa premijerom Albanije Edi Ramom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Erdogan je izjavio da kulture Turske i Kosova mogu biti drugačije, ali da njihovi građani pripadaju istoj zemlji.

Draga braćo i prijatelji, imamo zajedničku istoriju kulture i civilizacije. Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska, mi smo toliko bliski tako da je i autor turske himne, Mehmet Akif Ersoj sa Kosova, iz Peći", rekao je Erdogan.

Premijer Kosova Hašim Tači zahvalio je tada turskom premijeru na izuzetno bliskoj i svestranoj saradnji i poručio da će odnosi između dve zemlje uvek biti odlični.

foto: Fonet

Tači je rekao da je "Kosovo zahvalno Turskoj što se našla Kosovu u teška, ali i u dobra vremena" i što sada "pomaže obezbeđivanje priznavanja države Kosovo i njeno učlanjenje u međunarodne organizacije".

Tači je takođe tada podsetio da je Turska bila prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Redžep Erdogan je takođe u januaru 1993. godine u gradu Bursa održao govor u kojem je kritikovao tadašnju vlast Turske zbog slanja turskih vojnika u Somaliju.

foto: Printscreen Youtube / Sedad Bešlija

Kada je u pitanju tadašnja spoljna politika Turske i njen odnos prema BiH, Erdogan je rekao da država ništa nije uradila po tom pitanju.

Tokom njegovog obraćanja, Erdogan je tražio da se turska vojska šalje u Bosnu, a ne u Somaliju.

ŠALJITE TURSKU VOJSKU U BOSNU, NE U SOMALIJU! Pogledajte Erdoganov govor iz 1993. godine! (VIDEO)

Naime, on je kritikovao Sulejmana Demirela zbog odluke da 450 turskih vojnika ratuje protiv "braće muslimana" u interesu SAD, i tražio da se ta vojska pošalje u Bosnu, da se bori na strani muslimana.

- Neka vojnici Turske idu u Bosnu, da brane braću muslimane, da budu gazije ili šehidi - vikao je tada Erdogan.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.