OPASNO: Mentalno zdravlje više od 60 odsto izbeglica u Srbiji VEOMA UGROŽENO!
Foto: Printscreen / N1

ISTRAŽIVANJE

OPASNO: Mentalno zdravlje više od 60 odsto izbeglica u Srbiji VEOMA UGROŽENO!

Potrebna je kontinuirana sistemska podrška koja deluje kao zaštitni faktor u prevenciji i olakšavanju psiholoških tegoba, kroz aktivnosti usmerene na obrazovanje, stvaranje uslova za rad, učenje jezika, integraciju u zajednicu

Objavljeno:

Više od 60 odsto izbeglica koje se trenutno nalaze u Srbiji je veoma ugroženo po pitanju mentalnog zdravlja, a svaka druga osoba u toj populaciji ima simptome depresije, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog među 546 izbeglica na više lokacija u Srbiji.

Ovo istraživanje je sprovedeno u periodu od januara do avgusta ove godine.

Prema rečima kliičkog psihologa mreže psihosocijalnih inovacija, Jovane Gašić, 89 odsto izbeglica u Srbiji je psihološki ugroženo, a osim depresije, kao dominantni problemi koji ih pogađaju su anksioznost kod 37 odsto slučajeva i post traumatski stresni poremećaj za koji osnovne kriterijume ispunjava 28 odsto izbeglica.

Zaključuje se da oko 3.000 njih ima potrebu za psihološkom podrškom i kontinuiranom brigom. Jovana je istakla da u zemlji porekla, izbeglice u proseku dožive 13 traumatskih iskustava među kojima su prebijanje, zatočeništvo, smrt bliske osobe, a nakon dolaska u drugu zemlju gladovanja, zloupotrebu, izolovanost, usamljenost, neizvesnost. Najugroženija su deca i maloletnici, posebno oni koji putuju sami u drugu državu. Potrebna je kontinuirana sistemska podrška koja deluje kao zaštitni faktor u prevenciji i olakšavanju psiholoških tegoba, kroz aktivnosti usmerene na obrazovanje, stvaranje uslova za rad, učenje jezika, integraciju u zajednicu. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.