ŠARČEVIĆ PROTERUJE PEKARE IZ ŠKOLA: Nećete nam više toviti i trovati decu!
Foto: fonet

za zdravlje dece

ŠARČEVIĆ PROTERUJE PEKARE IZ ŠKOLA: Nećete nam više toviti i trovati decu!

Nemojte da ih gojimo šećerima i masnoćama i svim tim nezdravim namirnicama

Objavljeno:

DA LI NA SRBIMA TESTIRAJU KANCEROGENU PLASTIKU U ELEKTRONSKIM CIGARETAMA ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA?

Ministar prosvete Mladen Šarčević razbesneo se kada je shvatio da veliki broj osnovnih i srednjih škola u Srbiji deo svog prostora izdaje pekarama i restoranima brze hrane, te najavio da bi, zarad zdravlja dece, na svim tim objektima uskoro mogao da se nađe katanac!

- Nemam ništa protiv da škole nekom preduzetniku izdaju deo prostora, ali nemojte da decu tovimo pecivom! Nemojte da ih gojimo šećerima i masnoćama i svim tim nezdravim namirnicama. Deca su nam najvažnije što imamo i moramo da ih sačuvamo! Pa nismo banana država! - ogorčen je Šarčević.

Ministarstvo prosvete nedavno je počelo sa popisivanjem objekata brze hrane u srpskim školama, a njihov broj iznenadio je i ministra.

foto: pixabay.com / ilustracija

- Nedopustivo je da se deca na ovaj način podstiču da se nezdravo hrane i, nakon što uradimo sve analize, ministarstvo će razmotriti zabranu tih objekata - kaže Šarčević i dodaje da je ministarstvo, naročito nakon incidenta sa masovnim trovanjem 149 osnovaca u beogradskim školama, rešilo da konačno uvede red u ishranu dece.

Inače, stručnjaci upozoravaju da je u poslednjih 20 godina broj gojazne dece u Srbiji porastao za neverovatnih 60 odsto. Kako kaže dr Tatjana Mraović, dijetolog i savetnik za ishranu, glavni razlog za to su upravo nezdravi i takozvani brzi obroci.

foto: pixabay.com / ilustracija

- Vrsta hrane koja se prodaje u pekarama i fast fudovima je vrlo loša po zdravlje dece i utiče na pojavu gojaznosti. Posebno su nezdrava česta konzumiranja masnih, slatkih peciva od belog brašna, ali i onih peciva koja zbog visokog sadržaja soli dodatno remete zdravlje - upozorava dr Mraović, koja se slaže s inicijativom da se iz kruga škola "proteraju" pekare i fast fudovi:

- Postojanje kioska sa hranom u okviru škola potencira i neredovnost u ishrani dece. Učenici ne doručkuju ujutru kod kuće, gde bi imali kvalitetniji obrok, već čekaju veliki odmor, što je, svakako, kasno.

foto: pixabay.com / ilustracija

(Espreso.co.rs / Izvor: kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.