Rodoljub Šabić: Sloboda medija u Srbiji je ugrožena!
Foto: Filip Plavčić

protest

Rodoljub Šabić: Sloboda medija u Srbiji je ugrožena!

Prema njegovim rečima, stanje u oblasti slobode medija definitivno ne može biti ocenjeno kao dobro

Objavljeno:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da stanje u oblasti slobode medija u Srbiji definitivno nije dobro i da sutra, kada se obeležava Dan prava javnosti da zna, udruženja novinara, redakcije i civilni sektor organizuju protest s ciljem zaštite slobode medija i izražavanja.

"Međunarodna i evropska federacija novinara izrazile su zabrinutost stanjem slobode medija kod nas, imamo dramatična dešavanja različitih struktura prema novinarima", rekao je Šabić u intervjuu za nedeljnik "Novi magazin"uoči Dana prava javnosti da zna i tradicionalne dodele priznanja najuspešnijima.

On je dodao da je za njega kao poverenika posebno zanimljiva situacija da predstavnici vlasti reaguju oštro, besno, nepristojno na legitimno pravo novinara da traže informacije u posedu vlasti.

"Ustavom i zakonom je to pravo zajemčeno, a moje iskustvo pokazuje da su novinari i građani koji ga koriste neko ko se bori za legitimne interese društva. Ipak, i u takvim okolnostima postoje subjekti koji svojim aktivnostima afirmišu pravo javnosti da zna", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, stanje u oblasti slobode medija definitivno ne može biti ocenjeno kao dobro.

"Poseban problem je to što vlast nastoji da razgovor o stvarnom stanju u sferi medija vodi u virtualnim koordinatama. Jer, teza o slobodnom medijskom tržištu na kojem opstanak zavisi od sposobnosti, sve dok ostaju nepoznate dimenzije, po mnogo čemu sudeći robusne 'državne pomoći' koju u raznim oblicima dobijaju pojedini mediji, zaista je virtualna, čak cinična", rekao je Šabić.

Dodao je da manje-više isto važi za javno demonstriran stav Vlade da sredstva koja dodeljuje medijima radi realizacije konkursa koji su u javnom interesu doživljava kao "podršku" koju im pruža.

Dan prava javnosti da zna ustanovljen je 28. septembra 2002. godine na zajedničkom sastanku predstavnika uglavnom nevladinih organizacija u Sofiji.

Danas se taj dan obeležava širom sveta sa ciljem da se promoviše pravo svakog lica da traži i dobije informacije koje u njegovo ime drže organi vlasti i istovremeno razvija svoju ličnost i gradi sebe kao aktivnog učesnika u razvoju društva i demokratskoj kontroli vlasti.

Na skupu u Beogradu sutra će tradicionalno biti dodeljena priznanja predstavnicima organa javne vlasti koji su se u proteklih godinu dana istakli u afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama, kao i priznanje za najbolji "Informator o radu" po konkursu koji je poverenik raspisao u avgustu ove godine.

Priznanja dodeljuje žiri koji se sastoji od uglednih stručnjaka u oblasti slobodnog pristupa informacijama - predstavnika univerziteta, udruženja gradjana i profesionalnih udruženja medijskih poslenika (Koalicija nevladinih organizacija za slobodu pristupa informacijama, Nezavisno udruženje novinara i Udruženje novinara Srbije).

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.