ALARMANTNO STANJE: Deca u Srbiji prodaju knjige da bi se kockala!
Foto: Filip Plavčić

haos

ALARMANTNO STANJE: Deca u Srbiji prodaju knjige da bi se kockala!

Zabrinjavajuće: Sve je više učenika osnovnih i srednjih škola koji postaju zavisnici od kladionice, prodaju vrednosti iz kuće, zadužuju se čak i kod zelenaša da bi uplatili tiket

Objavljeno:

Da se tinejdžeri sve više kockaju i postaju zavisnici, govori i podatak da oni čak prodaju svoje knjige kako bi došli do novca da odigraju koji tiket.

Prodavci knjiga iz Kosovske ulice kažu za Kurir da svakodnevno dolaze srednjoškolci, pa čak i osnovci da preprodaju udžbenike.

- Nekad prodaju jednu knjigu za 200 dinara, nekad nekoliko, bitno im je da odigraju bar nešto. Ispred kladionica mole starije osobe da uplate umesto njih. Ukoliko dobiju na tiketu, dođu da otkupe te knjige, a ukoliko izgube, lažu roditelje da su knjige izgubili, pa onda opet traže novac kako bi ih kupili - priča jedan od prodavaca.

Sagovornici Kurira kažu da deca počinju da se kockaju već sa 12 godina, dok je najekstremniji slučaj devetogodišnjeg dečaka navučenog na kocku.

- Imali smo pre nekoliko godina slučaj kad je majka iz nekog sela dovela devetogodišnjeg sina koji je bio navučen na aparate. Trošio je mnogo novca na igru. Na sreću, uz našu podršku roditelji su uspeli dečaka izvuku iz tog problema - kaže za Kurir Dejan Stanković, direktor Centra za edukaciju i odvikavanje od kockanja Herctajm. On upozorava da se povećava broj dece polaznika.

- Pozajmljuju novac od drugova, uzimaju iz kuće, kradu od roditelja, pa čak i novac od ekskurzija uzimaju za kockanje. Teško je reći tačan broj dece koja se kockaju, ali je zaista ekspanzija velika. Više od 30 odsto dece redovno konzumira neki vid kocke i to je podatak koje su dale same kladionice. Opasno je što, bez obzira na zabrane, deca pronađu put do kockanja - objašnjava on.

Podatak da tinejdžeri prodaju i knjige da bi se kockali ne iznenađuje ni psihoterapeuta Jelenu Manojlović iz SOS centra za odvikavanje od kockanja.

- U poslednje dve godine radim sa decom od 18 do 20 godina, a svi do jednog su počeli da se kockaju u petom ili šestom razredu osnovne škole. Prodaju stvari iz kuće, zlato, čak se i zadužuju kod zelenaša - kaže Manojlovićeva.

Dodaje da se mladi koji se bave sportom više kockaju, jer misle da bolje razumeju materiju.

- Oni gubitke potiskuju, a pamte samo dobitke. U stvari su zavisni od tog adrenalina koji im kocka stvara. Uglavnom roditelji decu prijavljuju na lečenje kada već drugi ili treći put vraćaju njihove dugove - navodi Manojlovićeva i dodaje da neki roditelji čak prodaju kuće, stanove i kola kako bi otplatili dug koji je njihovo dete napravilo.

Neophodno odvikavanje

LEČITE DECU ČIM PRIMETITE ZAVISNOST

Dejan Stanković iz Herctajma upozorava da roditelji često prave grešku jer ne prijave na vreme dete na odvikavanje.

- Deca često manipulišu roditeljima, a oni padaju na emocije. Čim nešto primete, treba da reaguju, to nije za šalu. Zabrinjava to što se sve više dece kocka i to što deca provode više vremena u kladionici nego u školi. Rešenje je u edukaciji - zaključuje Stanković.

(Espreso.co.rs / Kurir / Mina Branković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.