IZBACILI DECU NA ULICU! Vlast SNS u Kovinu zatvorila obdanište da bi otvorila prodavnicu pogrebne opreme?! (FOTO)
Foto: Espreso, Fonet

bruka i sramota

IZBACILI DECU NA ULICU! Vlast SNS u Kovinu zatvorila obdanište da bi otvorila prodavnicu pogrebne opreme?! (FOTO)

Nehumani uslovi, nehigijena, čučavci, deca nemaju u školi ni ruke gde da operu...

Objavljeno:

Pre nepunih mesec dana, nadležni su iselili decu iz obdaništa "Naša radost" u selu Mramorak nadomak Kovina, pod izgovorom da uslovi za njihov boravak tamo nisu zadovoljavajući.

Direktorka predškolske ustanove dobila je naređenje iz opštine koja je pod vlašću Srpske napredne stranke da iseli decu "radi smanjenja troškova". Takvo rešenje je, prema navodima našeg izvora, stiglo od šefa odeljenja za obrazovanje Stojanke Tasić.

foto: Espreso.co.rs

S druge strane, direktorka je, kako navodi bivši predsednik sindikata osnovne škole, a sadašnji učitelj u Mramorku Lucijan Čolak, lagala roditelje da je zabavište nebezbedno, što su oni kasnije i utvrdili pomoću dokumentacije do koje su došli, a u kojoj stoji da je sa uslovima sve u redu i da je razlog za preseljenje smanjenje troškova.

Mladi Srbi smislili genijalni servis! NA NJEMU SVAKO MOŽE ZARADITI PAR HILJADA U ROKU OD PAR SATI (VIDEO) (FOTO)

Deca su prebačena u osnovnu školu gde trenutno pohađaju nastavu sa znatno starijom decom, što je neprihvatljivo po zakonu. Takođe, prostorije predškolske ustanove u kojoj su boravili, dodeljene su Javnom preduzeću "Komunalac" iz Kovina koji je na toj lokaciji, po do sada još uvek nezvaničnim informacijama, krenuo sa pripremama za otvaranje prodavnice pogrebne opreme.

foto: Espreso.co.rs

Lucijan Čolak nam je potvrdio ove navode rekavši da su deca preseljena pod izgovorom da ne valja fasada u prostorijama predškolske ustanove i da nisu zadovoljene još neke sitne tehnikalije.

- 31. avgusta sam pripremao decu za polazak u 1. razred, kada je došla direktorka obdaništa "Naša radost" sa namerom da preseli zabavište u prostorije osnovne škole. Roditelji su se momentalno pobunili, digla se velika halabuka s obzirom da prostorije namenjene za njih nisu bile spremne. Toaleti u školi imaju čučavce, a deca su mala i nisu sposobna sama da koriste takav WC. Nemaju ni gde ruke da operu, lavaboi su visoki i neprilagođeni njihovom uzrastu, pa vaspitačica mora grupno da ih vodi - priča Čolak za Espreso i dodaje:

- Učiteljica mi je rekla da je bilo problema sa toaletom. Neka deca su se već povredila, padala su po čučavcima, oni su navikli na male šolje, a uslovi u ovoj školi za njih su neadekvatni. Inspektori su dolazili i pretili su da će ukinuti produženi boravak, a da će neki nastavnici dobiti i otkaze ukoliko se budu bunili, završava Čolak.

Nudim besplatno stanovanje u centru Beograda, u 150 kvadrata: Baka dala neverovatan OGLAS i oduševila Srbiju, a ovo su jedini uslovi koji se traže! (FOTO)

foto: Espreso.co.rs

On navodi da za mlađu decu tamo vladaju uslovi kao u zatvoru, da ne mogu da izlaze iz učionice kada su stariji učenici napolju, da nemaju ni ljuljaške ni klackalice i da vaspitačica ne može od buke da drži nastavu.

- Roditelji su odbijali da šalju decu u školu, bunili su se i tražili pomoć od Poverenika za informacije od javnog značaja u Kovinu zahtevajući da se utvrdi ko je doneo odluku da se deca presele u zgradu Osnovne škole i da li je zakonom utvrđeno da su prostorije te ustanove spremne za prijem dece, objašnjava Lucijan Čolak i dodaje:

- Roditelji čekaju informacije više od 10 dana od Poverenika, ali se on nije oglasio još uvek. Ne znaju kome više da se obratie i zabrinuti su za uslove u školi.

Čolak takođe napominje da nije više sporno da li deca predškolskog uzrasta treba da budu u osnovnoj školi, već da je jedini problem što nije siguran da li škola zadovoljava uslove koji su im potrebni.

Direktorka predškolske ustanove, Aleksandra Alavanja nije želela da daje komentar na ovu temu.

foto: Espreso.co.rs

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.