NIJE BIO VERNIK I NIJE HTEO POPA NA SAHRANI: Ne može da podigne spomenik ocu u Novom Pazaru, jer ne želi da bude u obliku krsta!
Foto: Ilustracija/Damir Dervišagić

Kvari ambijentalni prostor

NIJE BIO VERNIK I NIJE HTEO POPA NA SAHRANI: Ne može da podigne spomenik ocu u Novom Pazaru, jer ne želi da bude u obliku krsta!

Ovo je prvi slučaj ovakve vrste, a problem je nastao jer na starom gradskom groblju nema mesta, a zemljište za novo obezbedila je crkvena opština

Objavljeno: 24.09.2017. 10:27h
  • 7

Pokušaji ćerke pokojnog Timotija Vasovića iz Novog Pazara da ocu postavi nadgrobnu ploču ne uspevaju ni godinu dana posle njegove smrti. Ploča, naime, oblikom ne odgovara jednom od pet ponuđenih tipova koje je propisala crkvena opština. Vasović je bio ateista, a svi propisani tipovi su u obliku pravoslavnog krsta.

Ovo je prvi slučaj ovakve vrste, a problem je nastao jer na starom gradskom groblju nema mesta, a zemljište za novo obezbedila je crkvena opština.

Vasović nije želeo sahranu sa sveštenikom niti obležje krsta na svom nadgrobnom spomeniku.

Sahranjen je u septembru 2016. godine na provoslavnom groblju kojim gazduje Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća. Od tada, kaže Nelica Grujić, Vasovićeva ćerka, počinje začarani krug.

foto: Ilustracija/Dragana Udovičić

Nelica Grujić kaže da ju je Javno komunalno preduzeće poslalo kod crkve, crkva u Opštinu, a Opština je ponovo šalje u JKP, piše RTS.

- Pa onda, JKP me šalje u Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu, odakle me šalju u Beograd jer naravno da oni nisu nadležni nego Republički zavod - objašnjava Grujićeva.

Na oglasnoj tabli novog groblja od 2013. godine postoji ugovor Grada i crkvene opštine u kome u članu 3. stoji da se na groblju moraju postavljati samo tipovi nadgrobnih ploča koje je propisala crkvena opština uz grafičke prikaze tipova.

Protojerej Stavofor Tomislav Milenković napominje da je Grujićka na vreme obaveštena o Ugovoru i tipovima nadgrobnih ploča koje može postaviti.

- Kada je bila sahrana, upravnik groblja je obavestio da, zato što je groblje tako uređeno i tako definisano, da postoje određeni tipovi nadgrobnih spomenika - da su oni kao prodica dužni da podignu taj nadgrobni spomenik po onim tipovima koji postoje. Međutim, oni su to očigledno odbili i hteli su da postave nadgrobni spomenik koji se ne uklapa u tu ambijentalnu celinu - kaže protojerej Stavrfot Tomislav Milenković, paroh novopazarski.

foto: Ilustracija/Nebojša Mandić

Cilj ambijentalne celine je da ne narušava bližu okolinu Petrove crkve kod koje se groblje nalazi pa tipovi nadgrobnih spomenika izgledom podsećaju na nadgrobne spomenike neposredno uz crkvu. Milenković navodi da su porodici ponudili kompromisno rešenje.

- Da oni postave horizontalnu nadgrobnu ploču na kojoj će pisati ime i prezime pokojnika, godina rođenja i godina smrti. Oni su tada u razgovoru odbili - rekao je protojerej Stavrfot Tomislav Milenković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je preporuku da je Gradska čistoća diskiminisala Grujićku i njenu porodicu.

Iz gradske čistoće navode da je spor isključivo između porodice i crkve i da ne smeju da krše ugovorene obaveze. Gradska uprava nije se oglašavala o ovom slučaju od marta meseca tekuće godine.

(Espreso.rs / Izvor: RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media