Bolest obuzdana vakcinacijom ponovo među decom! Ako dođe do epidemije POSLEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE
Foto: Pixabay.com

ALARM U VOJVODINI

Bolest obuzdana vakcinacijom ponovo među decom! Ako dođe do epidemije POSLEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE

Objavljeno:

Prethodnog meseca od velikog kašlja, bolesti koja uglavnom pogađa decu i odojčad, u Vojvodini je obolelo 46 ljudi, što je za 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a za 70 odsto više nego prethodnog meseca.

Taj podatak je značajan ako se zna da je 2015. godine od velikog kašlja na teritoriji cele Srbije za celu godinu obolelo svega 88 osoba, od kojih 62 iz Vojvodine.

foto: Pixabay.com

Dečji pulmolog sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Gordana Vilotijević kaže za „Blic“ da velikog kašlja ima već godinama i da se uspešno leči antibioticima, ali da u najranijem uzrastu može da bude teška bolest.

- Bolest je praćena teškim kašljem do povraćanja, a teška klinička slika se javlja kod dece u prvoj i drugoj godini - kaže Vilotijevića.

Veliki kašalj je, kao i mnoge druge zarazne bolesti, zahvaljujući vakcinaciji obuzdan i pojavljuje se sporadično. Od ove bolesti je tokom prošle godine obolelo sedam osoba.

Dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže da pojava velikog kašlja danas postoji ali ne u obliku epidemije. Međutim, ukoliko bismo prestali sa vakcinacijom protiv ove bolesti, moglo bi da dođe do smrtnog ishoda kod beba.

- Veliki kašalj nije ozbiljna bolest kod starije dece, a zaštita od vakcine traje od pet do 10 godina. Opasno je što sasvim mala deca dobijaju forme kašlja gde se zacenjuju i mogu da izgube život - upozorava Kon.

Od velikog kašlja štiti se DTP vakcinom koja se prima u trećem mesecu života, a revakcinacija se radi u drugoj godini života.

Doc. dr Mioljub Ristić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kaže da od velikog kašlja obolevaju i vakcinisani, ali se slaže sa viđenjem da je klinička slika obolelih koji su vakcinisani blaža nego kod nevakcinisane populacije.

foto: Pixabay.com

On ističe da se ne očekuje epidemija, već da je razlog zašto je veći broj otkrivenih oboljenja u Vojvodini taj što se u pokrajini radi pojačan nadzor.

- Osnovni razlog za ovu pojavu je uvođenje aktivnog nadzora nad velikim kašljem na teritoriji Vojvodine, odnosno efikasno sprovedena edukacija lekara kako da prepoznaju veliki kašalj i pošalju pacijenta na laboratorijsko ispitivanje u Institut za javno zdravlje Vojvodine - napominje Ristić.

Svake godine se u svetu registruje od dva do tri miliona smrtnih ishoda od difterije, tetanusa, velikog kašlja i malih boginja kod nevakcinisanih lica, a najviše kod dece ispod pet godina života. Procenjuje se da svake godine ostane nevakcinisano 18,7 miliona dece u svetu, osnovnim vakcinama prema proširenom programu imunizacije. Vakcina „pentaksin“, koja štiti od velikog kašlja, izaziva brojne dileme kod roditelja. Prema mišljenju pedijatra, problem sa poverenjem roditelja je zbog proizvođača.

- Ova vakcina se daje u prvoj godini života i štiti od samo jednog soja velikog kašlja. Vakcina koju je proizvodio „Torlak“ bila je daleko kvalitetnija jer je štitila od pet sojeva velikog košlja. Upravo to je razlog ponovne pojave ove bolesti - objašnjava Milan Leković, pedijatar DZ Zemun.

Ova bolest, u narodu poznatija kao magareći kašalj, uzima maha i u svetu, a svake godine broj obolelih raste za 25 odsto.

U Vojvodini je ipak za mesec dana od nje oboleo isti broj ljudi kao za polovinu 2015. godine.

Simptomi bolesti

Veliki kašalj u početnoj fazi podseća na prehladu sa blagim kašljem i takvo stanje traje tri nedelje, dok napadi jačeg kašlja dolaze kasnije, a mogu trajati i više od pet nedelja, s tim da oboleli kašlje do nagona za povraćanjem. Otkrivanjem na vreme i pravilnom terpijom veliki kašalj se može izlečiti za tri nedelje.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.