NOVA PRAVILA U ŠKOLAMA: Uvodi se društveno koristan rad, za određene prekršaje roditelji će plaćati KAZNE - i to do 100.000 dinara!
Foto: Profimedia

da li će biti bolje?

NOVA PRAVILA U ŠKOLAMA: Uvodi se društveno koristan rad, za određene prekršaje roditelji će plaćati KAZNE - i to do 100.000 dinara!

Ukoliko đak maltretira drugog đaka ili bude nasilan roditelj plaća od 30 - 100 000 dinara

Objavljeno:

Poslanici raspravljaju o dva značajna prosvetna Zakona - predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i predlogu Zakona o visokom obrazovanju.

Deca su krenula u školu i još bi se isključivo igrala. Obaveza nisu svesna, odgovornosti još manje. A ona će po novom zakonu biti velika kako za njih, tako i za njihove roditelje:

Nova pravila i kazne: Ukoliko đak uništi i ukrade npr. školsku klupu štetu nadoknađuje roditelj. Ukoliko đak maltretira drugog đaka ili bude nasilan roditelj plaća od 30 - 100 000 dinara.. Roditelji plaćaju i izostanke ukoliko ih ne opravdaju i to od 5.000 do 100.000 dinara.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

I ne samo to. Prvi put Zakon uvodi pojam društveno korisnog rada koji će za ozbiljnu povredu discipline izricati škola , ali će obavestiti roditelja. Učenik će kaznu odrađivati u školi ili van nje, ali pod nadzorom nastavnika. "Mi kao škola možemo da reagujemo onako kako nam zakon dozvoljava, ali međutim nećemo moći i da sprovodimo neke mere prema roditeljima", kaže za TV Prva

Goran Šupljeglav, direktor OŠ "Borislav Pekić". Upravo učitelji i nastavnici su poslednjih godina bombardovani raznim pravilnicima o pravima deteta. Poštovala se forma, a ne učitelj. Deca su postajala sve nevaspitanija, a roditelji sve bezobrazniji. Da li je novi zakon rešenje? "Ne očekujte čuda za godinu dana, ali ako je ovo odgovoran i ozbiljan početak, a mislim da jeste da se sa tim kao ministarstvo i društvo sukobimo i uhvatimo u koštac da bismo imali bolje rezultate u učenju", smatra ministar prosvete Mladen Šarčević. Mnogi su ovaj zakon protumačili kao prevaspitavanje roditelja. Jer ako do polaska u školu nisu uspeli da vaspitaju svoje dete, kazne će ih naterati da to napokon urade. Šta vi mislite?

(Espreso.co.rs/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.