ZAVRŠENA PARADA PONOSA: Beograd pokazao da je svetska metropola! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

Borba za jednakost

ZAVRŠENA PARADA PONOSA: Beograd pokazao da je svetska metropola! (FOTO) (VIDEO)

Paradu je otvorila počasna kuma pevačica Jelena Karleuša, a zatim je usledila šetnja Ulicom kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom do Trga Republike

Objavljeno: 14:31h

Beogradska Parada ponosa pod sloganom "Za promenu" počeo je u podne u Beogradu šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga Republike.

13:55 - Učesnici stigli do Trga, polako počinju da se razilaze. Prajd je završen, a Beograd je pokazao da je svetska metropola

13.25 - Kontramiting kod Crkve Svetog Marka. Vernici koji organizuju litije za Gračanicu okupili su se kod Crkve Svetog Marka na kontramitingu koji je organizovao monah Antonije iz Valjeva, koji je isteran iz crkve. Oni kažu da čekaju da se parada završi a onda će otići do Trga "da ga okade".

13:20 - Došlo je do incidenta kada se jedan muškarac zaleteo na kolonu koja šeta.

foto: espreso

Kako javlja reporter "Espresa" sa lica mesta, nepoznati muškarac je počeo da viče, ali je ubrzo priveden.

foto: Espreso

12:58 - Počela šetnja, učesnici, organizatori i svi koji pružaju podršku Paradi ponosa đuskaju uz muziku i šetaju ka Trgu Republike

foto: Filip Plavčić

12:51 - Stigla je i kuma Prajda pevačica Jelena Karleuša. Ona je pozdravljena aplauzom i vriscima.

Karleuša sa novinarima "Espresa"

foto: Espreso

- Drago mi je što sam danas sa vama, veoma sam ponosna što sam danas ovde. Ja nisam političar i nemam pripremljene govore, već ću vam iz srca reći šta imam. Borba za ljudska prava je moralna obaveza svakog od nas, naročito javnih osoba. Biti rođen drugačiji ne sme da bude cilj nečijeg napada. Ja sam majka dvoje dece i naučila sam šta je ljubav i kako voleti. Svoju decu sam učila da ako je majka levoruka, ne treba niko da je tera da piše desnom rukom - rekla je Jelena Karleuša, kuma Prajda.

foto: Filip Plavčić

Ona je dobila poklon - tanjirić na kojem piše "Kuma nije dugme"

foto: Espreso

12:35 - Jovana Prusina iz organizacije Prajda za "Espreso" je rekla da je ponosna što su svi danas tu.

foto: Filip Plavčić

- Pre nekoliko godina šetali smo noću jer nismo mogli danju. Želimo da pokažemo da smo isti, da želimo da budemo ravnopravni - rekla je ona, a onda se čulo uglas "Čiji je grad? Naš grad - za promenu".

12:30 - Transrodna Elektra izazvala je veliku pažnju svojim plesom na kamionu.

foto: Espreso

U jednom trenutku, svi su gledali samo u nju. Pogledjate u videu kako đuska Elektra!

12:25 - Gej aktivista Predrag Azdejković drži transparent na kojem piše "Ustav ne dozvoljava premijerki da se uda"!

foto: Espreso

12:20 - Kako javljaju reporteri "Espresa" sa lica mesta, šetnja samo što nije počela

foto: Espreso

12:06 - Na Paradu ponosa stigla je i premijerka Ana Brnabić. Pored nje tu su i ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

foto: Espreso

12:00 - Jutros je kiša danas sunce, idemo korak napred, u korak s promenama. Na Prajd se ide, Prajd se podržava, Prajd se voli - rekla je Helena Vukovic za Espreso.

foto: Espreso

11:51 - Poljubac Apostola iz Soluna i Jurice iz Hrvatske snimile su sve kamere na početku Prajda. Njih dvojica za "Espreso" kažu da su došli u Beograd da podrže Prajd i da se osete slobodno.

foto: Espreso

Pogledajte poljubac Apostola i Jurice:

- Sjajan je osećaj biti ovde, poljubiti voljenog i biti slobodan - rekao je Apostol uz osmeh za "Espreso".

11:45 - Danas želimo da obeležimo bitan dan i da skrenemo fokus na probleme LGBT zajednice. Vlada nam je obećala zakon o istopolnom partnerstvu i zakon o rodnom identitetu. Tu sam negde razočaran jer po tom pitanju nije uradilo ništa ali bože moj, idemo dalje - rekao je za "Espreso" Predrag Azdejković, gej aktivista.

foto: Espreso

11:40 - Ovako se trenutno zabavljaju učesnici

11:34 - Atmosfera na Paradi se zahuktava, učesnika je sve više, sluša se dobra muzika

foto: Espreso

11:20 - Ovo je najmlađi i najslađi gost Prajda

foto: Espreso

10:56 - Organizatori i učesnici Parade ponosa počeli su da se okupljaju na Cvetnom trgu, sa kojeg će krenuti šetnja, taj trg je okićen šarenim balonima i zastavama duginih boja, a postavljeni su i transparenti sa motom Parade.

foto: Espreso

10:50 - Među prvima stigla Mira lutkarka, koja je bila na svim protestima protiv diktature

foto: Espreso

10.01 - Organizatori poručuju da su spremni za promene.

08:10 - Saobraćaj na glavnim gradskim ulicama Beograda, u kojim se danas održava Parada ponosa, slabog je intenziteta a vidljivo je pojačano prisustvo policije.

foto: Espreso

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da će ovogodišnjem Prajdu prisustvovati učesnici iz oko 20 zemalja, među kojima će biti predstavnici svih država regiona. Miletić je rekao da je zadovoljan time što je ove godine znatno manje policije i što nije bilo incidenata pre događaja.

foto: Espreso

Pojačano je prisustvo uniformisane policije, kao i vozila i opreme Žandarmerije. Za saobraćaj je zatvorena trasa kojom će se kretati Parada ponosa od Cvetnog trga do Terazija, a vidljive su jake policijske snage na svim punktovima od Moskve do Cvetnog trga. Komunalne službe postavile su metalne i betonske barikade u poprečnim ulicama u odnosu na Ulicu kralja Milana.

foto: Espreso

Na Cvetnom trgu svi kafići rade uobičajeno, a policija je preventivno zaustavljala građane, ali ih propušta.

Na beogradskim ulicama, koje još nisu zatvorene, je mali broj građana, što je i uobičajeno nedeljom ujutro, posebno kad je kao jutros oblačno i povremeno kišovito.

foto: Espreso

Paradu će otvoriti počasna kuma pevačica Jelena Karleuša, a zatim će uslediti šetnja Ulicom kralja Milana, Terazijama, Kolarčevom do Trga Republike.

Ovogodišnja parada se održava pod sloganom "Za pobedu". Očekuje se da će na Paradi ponosa učestovati premijerka Srbije Ana Brnabić, nekoliko ministara u Vladi Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Sa pripadnicima LGBT prošetaće i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd. Parade ponosa su poslednje tri godine protekle bez incidenata.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.