HOĆE DA SRUŠE SRPSKI OSTROG! Drama u manastiru Tuman kod Golupca!
Foto: Igor Apostolović/Irić Igor

Strašno

HOĆE DA SRUŠE SRPSKI OSTROG! Drama u manastiru Tuman kod Golupca!

- Cilj opštinara je da se zaustavi napredak svetinje i da se iz nje istera bratstvo kako bi oni mogli da kontrolišu narodne priloge - kaže otac Dimitrije

Objavljeno:

Bratstvo manastira Tuman kod Golupca tvrdi da ovoj svetinji, koja je paljena i obnavljana, sada preti nova opasnost, i to od čelnika iz opštine Golubac.

Kako saznaje TPK News, manastir je nedavno posetila inspekcija, i bratstvu se zamera obnova koja se do sada odvijala na njemu.

Kako kažu iz bratstva manastira, opštinari golubački ulažu svu snagu da obustave obnovu manastira Tuman, jer im "smeta svetinja i bratsvo zbog novca koji oni ne kontrolišu".

foto: Igor Apostolović

- Predsednik opštine Golubac se već godinama trudi da spreči obnovu sa svojim ulizicama. Smeta im verovatno što ne mogu da kontrolišu narodne priloge kojima se obnavlja manastir. Sada hoće da nam ruše korito reke i obnovljenu isposnicu Svetog Zosima. Cilj opštinara je da se zaustavi napredak svetinje i da se iz nje istera bratstvo kako bi oni mogli da kontrolišu narodne priloge. Molimo sve vernike za molitvenu podršku. Neka Sveti Zosim i Jakov i arhanđel Gavrilo presude pravedno. Ako smo mi kao bratstvo manastira krivi, zbog obnove, neka nemamo blagoslov ni ovoga ni onoga sveta, ako nas goni sujetna gordost pojedinaca, neka njima sudi Bog. Hristos po sredi nas! - kaže otac Dimitrije.

foto: Iric Igor

On ispred bratstva manastira moli sav blagoverni narod da se okupi oko 8 sati ujutru u ponedeljak 18. septembra 2017. godine, kad je planirano da se popisuju objekti za rušenje u ovom manastiru (ozidano korito reke, zoološki vrt, nova sala, gostoprimnica, obnovljena isposnica i letnja kuhinja).

– Molimo narod da se okupi na Svetoj Liturgiji. Ne dajmo da diraju svetinju koju narod obnavlja. Zahvalimo se Svetom Zosimu čija je Tuman kuća, koji iz dana u dan leči bolesti i nemoći u narodu! - kaže otac Dimitrije.

Manastir Tuman predanje vezuje ga za ime Miloša Obilića i nehotično ranjavanje Svetog Sinaita Zosima, tako da ova braničevska svetinja predstavlja zadužbinu kosovskog zaveta van Kosova.

(Espreso.co.rs/TPKNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.