SRBIN IZ VRANJA MENJA IZGLED DOLARA: O Milošu priča Amerika, a ima i dobar razlog (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook/Miloš Zlatanović

bravo!

SRBIN IZ VRANJA MENJA IZGLED DOLARA: O Milošu priča Amerika, a ima i dobar razlog (FOTO)

Miloš objašnjava da je sve počelo kad je otišao iz Srbije

Objavljeno:

Redizajn američkog dolara, rad 24-godišnjeg Vranjanca Miloša Zlatanovića nedavno je od strane uticajnog magazina "Graphic Design USA" iz Njujorka nominovan za najbolje brendiranje u 2017. godini. Redizajn predstavlja njegovu viziju novčanica od 50 i 100 američkih dolara 21. veka.

Miloš se već neko vreme dizajnom bavi profesionalno. Trenutno živi i radi u Čikagu kao grafički dizajner u timu kompanije "McDonald’s" na njihovim kampanjama za područje celih Sjedinjenih Američkih Država. Dobio je vrstu radne dozvole koja se daje posebno nadarenim stručnjacima u određenoj struci.

On dodaje da se na zadnjoj strani ove novčanice nalazi Teslin toranj kojim je planirao da obezbedi besplatu solarnu bežičnu energiju za sve, ali su korporacije, videvši da to ne mogu da naplate, prestale da finansiraju projekat.

Na novčanici od 50 dolara nalazi se portret Martina Lutera Kinga, borca za ljudska prava i jednakost svih rasa u Americi, dok je na zadnjoj strani simbolizovana jednakost za koju se King borio.

To je čovek koji je svojim “I have a dream!” (Imam san!) definisao modernu Ameriku – objašnjava Miloš.

Miloš za Južne vesti objašnjava da je sve počelo kad je otišao iz Srbije.

Da nisam otišao, ništa od ovoga se verovatno ne bi desilo. Volim da dizajniram novac isto onoliko koliko volim da ga pravim! Svi volimo novac, on je uvek "in“. Ja sam tu da ponudim ideju i dizajn i čujem mišljenja – kaže Miloš.

Iako trenutno živi i radi u Americi, student je završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Pored grafičkog dizajna, bavi se animacijom, ilustracijom, crtanjem, muzičkom produkcijom, a kad god ima slobodnog vremena, posvećuje ga sportu. Prve korake u svetu umetnosti napravio je u vranjskoj Školi animiranog filma, a zatim u Likovnoj radionici.

Redizajnirao i srpski dinar

Ovo nije prvi put da se Miloš, pored redovnih obaveza, bavi dizajnom novčanica. Prošle godine njegov rad uzburkao je srpsku javnost kada je iz predmeta grafičke komunikacije dobio zadatak da uradi likovno rešenje van svih pravila i šablona za izradu novčanica.

Trebalo je da ponudi nešto osvežavajuće i zanimljivo što će predstavljati Srbiju i sva njena bogatstva na najbolji mogući način svuda u svetu, a na novčanicama su se, umesto sadašnjih istorijskih ličnosti, našle ugrožene životinjske vrste, pa je na novčanici od 50 dinara stavio belogravog supa, na 100 dinara mrkog medveda, a na poleđini novčanica stilizovane predele staništa ovih životinja.

Tada je mnogo nacionalnih medija objavilo priče sa senzacionalnim naslovima o njegovim novčanicama, a iz Narodne banke Srbije saopšteno je samo da bi motivi na novčanicama trebalo da predstavljaju srodnu celinu i ujednačen manir likovnih rešenja.

Ipak, Milošev dizajn srpskog dinara srpski zvaničnici i stručnjaci nisu želeli da komentarišu, dok u SAD-u njegov redizajn moćnog dolara biva nominovan za najbolje rebrendiranje u 2017. godini.

(Espreso.co.rs / Južne vesti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.