Maša od 4 godine i beba Marko će postati BESKUĆNICI! Porodica Petrović živi u strahu, a država ćuti!
Foto: Filip Plavčić

NA TEŠKIM MUKAMA!

Maša od 4 godine i beba Marko će postati BESKUĆNICI! Porodica Petrović živi u strahu, a država ćuti!

- Živimo u ovom stanu ceo život, a sada smo u konstantnom strahu. Pijem lekove za smirenje kako bi noću zaspala jer ovo nije život

Objavljeno:

Iako je porodica Petrović pola života provela u stanu na Vračaru u zgradi koja je posle rata nacionalizovana, sada će morati na ulicu.

- Već 11 godina živim u strahu da ću sa porodicom završiti na ulici. Moje dve ćerke, dvoje unuka, Maša od četiri i Marko od pola godine ćemo postati beskućnici, priča Dobrila Petrović, penzionisana viša medicinska sestra iz Beograda.

TRI SMRTI U SRBIJI U JEDNOM DANU ZBOG ANESTEZIJE?! Sledi detaljna istraga, reagovala i policija

foto: Filip Plavčić

Ona je jedna od zaštićenih stanara, koje je nekadašnji vlasnik uspeo sudskim putem da iseli, a opština Vračar trebalo bi da im obezbedi novi smeštaj. Ipak, procedura za to traje predugo, a porodica je do tada osuđena - na ulicu.

Nakon što su komšije i udruženja za pomoć napravili živi zid kako bi zaštitili porodicu od prisilnog iseljenja, novo je zakazano za utorak 19. septembra, kada će izvršitelji doći da porodici uzmu stan u Njegoševoj ulici br. 65 u Beogradu.

Cvileo je na krovu i čekao pomoć: OVA SCENA IZ BG SLOMIĆE VAM SRCE, ali čekajte, kraj je SREĆAN! (FOTO)

Sporni stan od 88 kvadrata, u kojem živi petočlana porodica, nalazi se na uglu ulica Njegoševe i Koče Kapetana, a porodica živi tu od 1945. godine.

foto: Filip Plavčić

Naime, Dobrilina svekrva Branislava menjala je posle rata sa opštinom Vračar dva manja stana za jedan veći. Tu je Dobrila provela ceo bračni život, tu su joj odrasla deca. Svekrva je sa starim vlasnicima sklopila ugovor o korišćenju stana.

Nakon njene smrti, sin Dobrivoje, 1992. godine, je sklopio novi ugovor o zakupu, u kome se članovi njegove porodice navode kao članovi domaćinstva.

foto: Filip Plavčić

- Nakon parnice koju sam pokrenula 2007. godine, ja sam zapravo dobila spor na sudu, da imam pravo zakupa. Ipak, vlasnik se žalio pa je Apelacioni sud vratio postupak Prvom osnovnom sudu na ponovno odlučivanje, priča Dobrila.

Nakon nove presude, drugi sudija je doneo presudu u korist starog vlasnika uz obrazloženje da je Dobrila postala član porodice tek 1977. godine kada se udala.

Nakon što je Zakon o stambenim odnosima iz 1973. godine stupio na snagu doneta je odluka da se na stanovima u privatnoj svojini ne može sticati stanarsko pravo. Samim tim, Petrovići moraju da se sele, iako im država nije našla zamenski stan.

foto: Filip Plavčić

Do donošenja novog zakona, Petrovići su kiriju plaćali 10.000, a od januara 20.000 dinara. Sada, stari vlasnik zahteva od njih da mu isplate novac za sve ove godine stanovanja.

- Rekao nam je da bi trebalo da mu isplatimo kirije za sve godine što živimo ovde jer bi on do sada zaradio brdo para. To bi bilo retroaktivno plaćanje, a mi jedva i preživljavamo, odakle nam taj novac, kaže Dobrila za Espreso.

foto: Filip Plavčić

Njena penzija iznosi 30.000 dinara, a starija ćerka Snežana ne radi, dok mlađa ćerka ima veoma skromna primanja.

Živimo u ovom stanu ceo život, a sada smo u konstantnom strahu. Pijem lekove za smirenje kako bi noću zaspala jer ovo nije život. Marko je previše mali da bi znao šta se dešava, ali nas je Maša pitala da li ćemo završiti na ulici i postati beskućnici, duša mi se cepa kada je čujem da tako priča, kaže očajna žena.

foto: Filip Plavčić

Dobrila objašnjava kako porodica jedva sastavlja kraj sa krajem i to jer im pomažu prijatelji, rođaci, kumovi iz Kanade koji im pošalju novac kako bi "pregurali" mesec.

foto: Filip Plavčić

- Obraćale smo se svima. Iz Ministarstva za građevinarstvo dobile smo pismeno tumačenje zakona, u kom navode da je moj muž imao pravo trajnog korišćenja stana, kao i da stan koriste članovi njegovog porodičnog domaćinstva, priča Dobrila.

Iako godinama žive u strahu, porodica Petrović je sada suočena sa velikim egzistencijalnim problemom. Sledećeg utorka dolaze izvršitelji kako bi ih prinudno iselili, a oni nemaju gde da odu jer im država nije obezbedila novi stan. Ukoliko ih izvršitelji isele, cela porodica uključujući dvoje dece će postati beskućnici.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.