PREMINUO AUTOR INDEKSOVOG RADIO POZORIŠTA: Napustio nas je novinar i satiričar Petar Lazić!
Foto: Wikipedia

tuga do neba

PREMINUO AUTOR INDEKSOVOG RADIO POZORIŠTA: Napustio nas je novinar i satiričar Petar Lazić!

Bio je šef poslaničke grupe (DEPOS–ND) u Skupštini Srbije, kao i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje

Objavljeno:

Petar Lazić, poznati srpski književnik, novinar, publicista i univerzitetski profesor, preminuo je juče u 57. godini.

Lazić je rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, a živeo je i radio u Beogradu. Važio je za jednog od najuglednijih satiričara, čija su dela prevođena na tridesetak jezika, a zastupljen je u više od sto svetskih antologija, enciklopedija, leksikona i zbornika.

Novinarsku karijeru Lazić je započeo u studentskom radio programu "Indeks 202", a, između ostalog, od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i "doživotni" urednik "Indeksovog radio pozorišta". Novinske i publicističke tekstove, prozu, poeziju i aforizme, kao i stručne i naučne radove Lazić je objavljivao u stotinak listova i časopisa u Srbiji i svetu, a jedno vreme bio je i glavni urednik Glasa javnosti.

Od sredine devedesetih do danas bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista Naša krmača, direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina Bre!, direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Glas javnosti, pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista Blic i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202.

Novinske i publicističke tekstove, prozu, poeziju i aforizme, kao i stručne i naučne radove Lazić je objavljivao u stotinak listova i časopisa u Srbiji i svetu. Stalne kolumne pisao je za: Književnu reč, Nin, Liberal, Bre!, Crtu, Marku, Glas javnosti, Blic i Ilustrovanu politiku. Feljtone je objavljivao u Glasu javnosti i Ninu.

Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta: Veština ubeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubeđivanja (osnove) i Komunikacija i tehnika ubeđivanja (polemike i debate).

Bio je šef poslaničke grupe (DEPOS–ND) u Skupštini Srbije, kao i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. U junu 1994. podneo je ostavke na sve funkcije. Jedini je šef poslaničke grupe u istoriji srpskog parlamenta koji je podneo ostavku na tu funkciju i napustio Skupštinu.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.