IMATE LI DUŠU?! Na Kosovu se desila NAJGNUSNIJA pljačka najsiromašnijih Srba
Foto: Fonet ilustracija

za boga ne znajU!

IMATE LI DUŠU?! Na Kosovu se desila NAJGNUSNIJA pljačka najsiromašnijih Srba

Iz magacina je odneto više od 30 paketa jestivog ulja, više džakova pasulja, konzerve graška i boranije, više od 30 tegli meda za potrebe osnovnih škola u selima oko Novog Brda

Objavljeno:

Opljačkana narodna kuhinja u selu Prekovice u opštini Novo Brdo. Kancelarija za KiM osudila napad ocenivši ga kao "najgnusnije delo".

Kancelarija zato najodlučnije zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini da počnu da rade svoj posao i zaštite najugroženije kategorije stanovništva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

"Sinoć je počinjeno krivično delo, nezamislivo u bilo kom civilizovanom društvu, kada su lopovi u selu Prekovce, divljački sekirama provalili u narodnu kuhinju Eparhije raško-prizrenske, i odneli prehrambene namirnice namenjene najsiromašnijim Srbima", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. Kako se ističe, u opštini Novo Brdo na Kosovu i Metohiji Srbi su svakodnevno u strahu od kradljivaca stoke i ratarskih proizvoda, i nažalost do danas niko nije preduzeo odlučnije korake da se ljudi tog kraja, koji pretežno žive od poljoprivrede, zaštite od sve obesnijih lopova. "Sve vreme imamo opravdanu sumnju da su napadi na imovinu Srba u Novom Brdu, a sada i ovaj gnusni čin otimanja od gladnih, samo delikti iz koristoljublja, i da za cilj zapravo imaju stvaranje atmosfere nesigurnosti i zastrašivanje Srba sa ciljem da se oni primoraju da napuste svoja ognjišta. Jedini način da taj naš utisak bude demantovan jeste da se kriminalci nadju pred licem pravde", porucucju iz Kancelarije. Kako se podseća, narodne kuhinje pod pokroviteljstvom Udruženja "Majka devet Jugovića" imaju 2.050 registrovanih korisnika, od čega 850 u opštini Novo Brdo, i da je Kancelarija za Kosovu i Metohiju tom Udruženju za ovu godinu opredelila 19.900.000 dinara. Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Vlada Srbije, kako se navodi, nastaviće da pomažu rad narodnih kuhinja u pokrajini, svesni da je obrok koji se tamo dobija mnogim našim sunarodnicima i jedini pravi obrok, bez kojeg bi njihov fizički opstanak bio doveden u pitanje. Magacin i narodna kuhinja u Prekovcu kod Novog Brda obijeni su prošle noći, a nepoznate osobe su odnele veću kolicinu namirnica, rekla je upravnica kuhinje Svetlana Stević. Procenjuje se da je pricinjena šteta od oko sto hiljada dinara. Iz magacina je odneto više od 30 paketa jestivog ulja, više džakova pasulja, konzerve graška i boranije, više od 30 tegli meda za potrebe osnovnih škola u selima oko Novog Brda.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.