Organizacije za zaštitu životinja: HITNO osloboditi ŽIVOTINJE iz objekta u kojem se snima program „Zadruga“
Foto: Promo

saopštenje

Organizacije za zaštitu životinja: HITNO osloboditi ŽIVOTINJE iz objekta u kojem se snima program „Zadruga“

U atmosferi u kojoj dominira nasilje, neophodno je da se životinje hitno izmeste iz objekta u kojem se snima program koji su od samog početka obeležile svađe i tuče učesnika

Objavljeno:

U rijaliti program "Zadruga" koji se emituje od srede uveče na televiziji Pink, pored takmičara uvedeno je i 70 vrsta domaćih i egzotičnih životinja. Tim povodom oglasile su se organizacije Feniks, Nada za životinje Riska i Link plus, koje traže da se životinje oslobode. Saopštenje vam prenosimo u celosti.

"Organizacije Feniks, Nada za životinje – Riska i Link plus uputile su zahtev odgovornom uredniku Televizije Pink Željku Mitroviću da odmah oslobodi životinje koje su smeštene u objektu u kojem se snima program "Zadruga".

U atmosferi velikog filmskog studija nije moguće obezbediti životinjama dobrobit, kao ni uslove propisane zakonom. Posebno ukazujemo da su majmuni visokosocijalne životinje, da je njima u tom okruženju najteže obezbediti dobrobit i da je stoga njihova patnja najveća. Osobenosti divljih i egzotičnih životinja nalažu da njihovo držanje u svojstvu divljih životinja u zatočeništvu ili u svojstvu kućnih ljubimaca bude uređeno posebnim odredbama zakona. Divlje i egzotične životinje ne smeju se držati bez posebne dozvole! Zaštita divljih i egzotičnih životinja predmet je pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u poglavlju 27.

S obzirom da su mediji objavili vest da je za potrebe snimanja novog programa zatočeno najmanje tri majmuna i oko 70 drugih egzotičnih i domaćih životinja, očekivali smo da nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine hitno reaguju, prekinu program i oduzmu životinje, ali kako do reakcije nadležnih državnih organa nije došlo, prinuđeni smo da podnesemo prijavu i ukažemo na brojne prekršaje iz Zakona o dobrobiti životinja, Zakona o veterinarstvu i Pravilnika o uslovima držanja, načina obeležavanje i evidentiranja divljih životinja u zatočeništvu.

foto: Printscreen/Youtube/Zadruga Official

Naglašavamo da nepostojanje reakcije nadležnih inspekcija ukazuje na problem nepostojanja mehanizama za sprovođenje propisa Republike Srbije u oblasti veterinarstva, zaštite i dobrobiti životinja.

U borbi protiv nasilja, životinje ne smeju da budu zaboravljene žrtve i stoga su organizacije zahtevale od inspekcija i produkcije „Zadruge“ da snimanje programa bude nastavljeno samo sa ljudskim učesnicima, kao i da životinje budu vraćene na gazdinstva i u domove gde su dosad živele. Takav potez u značajnoj meri bi doprineo da javnost dobije informaciju da su u našoj zemlji životinje zaštićene zakonom, ali da je neophodna i edukacija o humanom i zakonitom postupanju sa životinjama.

Najmanje tri jedinke majmuna, kao i oko 70 jedinki drugih vrsta životinja drže se u objektu u kojem se snima i javno prikazuje program “Zadruga” u produkciji Televizije Pink, odnosno životinje se javno prikazuju i drže bez dozvole.

Javno je prikazano majmunče staro osam meseci za koje se navodi da se zove Miki, i to na način da ga je Željko Mitrović uveo u objekat u kojem se snima i uživo prenosi program „Zadruga“, pri čemu je kod životinje izazvan stres i strah jer je životinja bila izložena buci, jakom veštačkom osvetljenju, susretima sa većim brojem ljudi, dok je Željko Mitrović tokom čitavog trajanja javnog prikazivanja zahtevao od uplašene životinje da se pomera na određeni način i po određenoj površini, pa čak i da ujede voditelja Ognjena Amidžića.

Mitrović je majmuna zatvorio u mali kavez u sobi u kojoj spava veći broj učesnika programa. U jednoj sceni prikazan je drugi mali kavez u kojem su zatočene druge dve jedinke majmuna, a za koje je Mitrović izjavio da su roditelji majmunčeta Mikija i da je ženka gravidna. Prema našim saznanjima, u objektu se nalaze i druge egzotične (papagaji) i domaće životinje koje se drže suprotno odredbama zakona. U atmosferi u kojoj dominira nasilje, neophodno je da se životinje hitno izmeste iz objekta u kojem se snima program koji su od samog početka obeležile svađe i tuče učesnika."- stoji u saopštenju ovih organizacija.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.