APELACIONI SUD DONEO ODLUKU: Odbijeno mešanje Saveza Jevrejskih opština u rehabilitaciju zločinca Nedića
Foto: Wikipedia / Peacemaker67

primenjuje se stari zakon

APELACIONI SUD DONEO ODLUKU: Odbijeno mešanje Saveza Jevrejskih opština u rehabilitaciju zločinca Nedića

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja jednog dela javnosti 

Objavljeno: 04.09.2017. 14:03h

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio zahtev Saveza Jevrejskih opština Srbije za učešće u svojstvu umešača u postupku rehabilitacije srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, koji se vodi u Višem sudu u Beogradu.

Naime, Apelacioni sud je odbio žalbu Saveza Jevrejskih opština Srbije, koje se protive rehabilitaciji, i potvrdio rešenje Višeg suda iz marta ove godine kojim je zahtev odbijen.

Portparol Apelacionog suda Mirajana Piljić rekla je da je ispravan zaključak prvostepenog suda, jer se ( u ovom slučaju) primenjuje stari Zakon o rehabilitaciji, "te nema stranke nasuprot predlagača kojoj bi se Savez Jevrejskih opština mogao pridružiti da bi ta stranka uspela".

Prema starom Zakonu o rehabilitaciji iz 2006. godine, (novi je donet 2011.) postupak rehabilitacije je jednostranački, u njemu nema dve strane - i nema spora, već sud na osvonu dokaza i izajava svedoka, uvrđuje da li su nekom iz ideoloških razloga oduzeta imovinska i građanska prava.

Sa druge strane, Apelacioni sud je ukinuo rešenje Višeg suda koje se odnosi na zahtev od 25. oktobra 2016. godine Jevrejske opštine Beograd za saslušanje određenih svedoka i naložio ponovno odlučivanje.

Viši sud je, prema stavu Apelacionog suda, odlučio o onome što nije traženo - a to je da Jevrejska opština Beograd dobije svojstvo umešača, koje je odbio.

Jevrejska opština je u svom podnesku iz oktobra 20156. navela da ima pravni interes da se odbije zahtev za rehabilitaciju Nedića i predložila da se pribave podaci i saslušaju neki svedoci.

"Nije dala izjavu da stupa u postupak, pa je Viši sud odlučio o onome što nije traženo", naveo je Apelacioni sud u svojoj odluci.

Sada se očekuje zakazivanje nastavka procesa za rehabilitaciju.

Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media