Nišlijka je otišla na porodiljsko, A ONDA DOŽIVELA ŠOK! Aleksandrina priča je naša tužna realnost!
Foto: Pixabay

srbistan!

Nišlijka je otišla na porodiljsko, A ONDA DOŽIVELA ŠOK! Aleksandrina priča je naša tužna realnost!

"Mene nisu zaštitili kao radnika, jer njih država treba da juri za te doprinose, a ne ja, koja imam malu bebu"

Objavljeno:

Predstavnici Vlade Srbije uveliko govore o važnosti rađanja, jer nas je, kako kažu, svake godine za 35.000 manje, dok sa druge strane porodilje dolaze u situaciju da ne mogu da dobiju naknadu za porodiljsko bolovanje, koja je nekim ženama jedini izvor prihoda.

ZA PRVU BEBU 100.000 DINARA! Srbiju čeka novi zakon o porodici, a ovo su njegovi detalji!

PRETI MI 6 DANA ROBIJE ZBOG GSP KAZNE! Zašto se zbog neplaćene karte osećam kao NAJVEĆI KRIMOS U DRŽAVI?

Nišlijka Aleksandra Vučković jedna je od žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac dok je radila, nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.

Vučković je radila kao farmaceutkinja i primala platu, ali joj bivši poslodavac pet meseci nije uplaćivao doprinose. Za to je saznala tek kada je otišla da otvori porodiljsko bolovanje, jer i ona poput većine drugih žena nije proveravala da li poslodavac isplaćuje ono na šta ga zakon obavezuje.

Iako je zakucala na vrata gotovo svih institucija u Nišu, tvrdi da niko nije hteo da joj pomogne, pa je sama i sa malom bebom morala da "juri" bivšeg poslodavca.

foto: Beta/Saša Đorđević

"Onda sam kod njega bila bukvalno svaki dan i na kraju su odneli neku potvrdu da su u blokadi, ali mi nisu platili doprinose, jer nemaju novac. Iako su imali obračunske listiće moje zarade za tih pet meseci, kao i za onih sedam za koje su mi doprinosi isplaćeni, u Fondu PIO obračunali su mi minimalac, a meni je plata bila 55.000 dinara", priča Vučkovićeva.

RADILE SU 12 SATI DNEVNO ZA 17.000 I NISU DOBILE NIŠTA: Srpske radnice pričaju o paklu u koji im se život pretvorio!

U terenskoj kontroli Poreske uprave, gde su je na kraju uputili, rekli su da nije "ni prva ni poslednja kojoj nisu uplaćivani doprinosi". Da nije ostala u dobrim odnosima sa bivšim poslodavcem, kaže, ne bi ni mogla da ostvari pravo na porodiljsko bolovanje.

"Mene nisu zaštitili kao radnika, jer njih država treba da juri za te doprinose, a ne ja, koja imam malu bebu, da idem da tražim da oni to uplate. Umesto njih da kazne, oni su oštetili mene, porodilju i majku kojoj novac tada najviše treba. To je meni prosto neverovatno", kaže Vučković.

foto: Fonet

Zbog toga što se nadležnima već obraćala kada je imala problem da otvori porodiljsko bolovanje, a niko joj nije pomogao, Vučkovićeva kaže da će se sada obratiti sudu.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) koji i obračunava naknade za porodilje, nisu se puno bavili problemima koje imaju mnoge mlade mame, pa i Nišlijka Aleksandra Vučković. Kratko su odgovorili da je "naknada za porodiljsko odsustvo regulisana Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom".

Na pitanje novinara na koji način su zaštićene trudnice i porodilje kojih je mnogo, a ne proveravaju svoje poslodavce da li im uplaćuju doprinose, u PIO fondu kažu da su omogućili svim građanima da to provere preko interneta i na njihovim šalterima. Kada porodilja utvrdi da joj poslodavac nije uplaćivao doprinose, kako kažu u Poreskoj upravi, može da se obrati njima, kako bi oni sproveli dalje procedure.

Iako u njihovoj nadležnosti nije da kontrolišu da li poslodavci uplaćuju doprinose zaposlenima, u niškoj Inspekciji rada kažu da građani mogu da im se obrate ukoliko imaju probleme na poslu, a oni će zahteve dalje uputiti onim institucijama koje su nadležne.

(Espreso.co.rs / Južne vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.