NAPUSTILI SU PARIZ I DOŠLI U OVO SRPSKO SELO! Mesto postalo ATRAKCIJA u kojoj stranci besplatno beru maline i seku drva (FOTO)
Foto: Priče sa dušom

strava!

NAPUSTILI SU PARIZ I DOŠLI U OVO SRPSKO SELO! Mesto postalo ATRAKCIJA u kojoj stranci besplatno beru maline i seku drva (FOTO)

Sjajna avantura!

Objavljeno:

Stanovali su u Parizu i radili prosečne poslove, ona u piceriji, a on u prodavnici zdrave hrane. Kada su im dosadili grad i gužva, previše zgrada bez zelenila i učaureni život u komfortnoj zoni, rešili su da daju otkaze, napuste stan i krenu na višemesečno putovanje po Evropi.

Jedan od ciljeva bio je da vide kako se živi na selu i kako opstaju ljudi na farmama, da od njih ponešto i nauče kako bi se jednog dana preselili na selo. Pre svega hteli su da volontiraju i tako steknu iskustvo i gratis smeštaj. Domaćine su tražili preko svetske mreže volontera WWOOF, u kojoj su i balkanske zemlje (World Wide Opportunities on Organic Farms – Mogućnosti za volontiranje u svetu na organskim imanjima).

foto: Priče sa dušom

Avantura Francuza Loika Šastanjola ( Loïc Chastagnol, 28) i Poljakinje Aleksandre Poziomkowske (27) počela je na Braču, gde su na imanju jedne Nemice, arhitekte po zanimanju, dve nedelje radili u maslinjacima i učestvovali u radionicama pravljenja takozvanog suvog kamena, odnosno zidova (le mur en pierres sèches). Usledili su Šibenik, Krka, Zadar, Skoplje, Kotor, Budva, Skadar, Kosovo i Metohija, skoro sve auto-stopom, piše portal Priče sa dušom.

Posle Makedonije i Albanije vratili su se u Banjaluku, pa u Koprivnicu gde su bili u poljima lavande. Kampovali su i u Srbcu kraj Gradiške, a onda nakon Sarajeva i Užica stigli u Seču Reku pored Kosjerića da volontiraju.

- Suprug je muzičar i svira klarinet i imao je veliku želju da dođe u Guču. Međutim, razboleo se pa smo ove godine propustili taj čuveni sabor. U Sečoj Reci smo proveli dve nedelje, a naši domaćini Dragana i Dalibor Đorđević fantastično su nas ugostili - pričaju mi Loik i Aleksandra.

foto: Priče sa dušom

- Oni imaju nekoliko hektara zemlje, a najviše malina. Berba je glavna aktivnost u julu, a pošto smo mi stigli malo kasnije pozabavili smo se sečenjem drva u šumi i pripremom za zimu. Radili smo i u bašti, igrali se sa njihovom slatkom dečicom i pomagali oko svakodnevnih poslova - kaže Aleksandra koja je Đorđevićima kao predjelo spremala poljski specijalitet, čuvene pjegore. Ni druga glavna jela iz njene otadžbine i Loikove Francuske nisu izostala.

foto: Priče sa dušom

Nakon Srbije, Šastanjolovi nastavljaju u Poljsku na svadbu jedne prijateljice, a zatim u Letoniju i Litvaniju gde će biti više od mesec dana.

foto: Priče sa dušom

Popeće se još severnije ka Finskoj da se vide sa prijateljem, a onda do Božića imaju skoro sve isplanirano, od Poljske do Ukrajine i tamošnjih Karpata. Ostatak teksta pročitajte OVDE.

(Espreso.co.rs / Pričesadušom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.