Vitomir Mihajlović se oglasio! Izbor za novog predsednka Nacionalnog saveta Roma bio je NEZAKONIT!
Foto: Filip Plavčić

saopštenje

Vitomir Mihajlović se oglasio! Izbor za novog predsednka Nacionalnog saveta Roma bio je NEZAKONIT!

To nam ukazuje, a iz pouzdanih izvora pojedinih članova Nacionalnog saveta, na kojima je vršen pritisak sa objašnjenjem da je "stvar" završena pre sednice

Objavljeno: 20:33h

Povodom izbora za novog predsednika Nacionalnog saveta nacionalne romske manjine, redakciji je dostavljeno saopštenje, u kome dosadašnji predsednik Vitomir Mihajlović, tvrdi da je sednica na kojoj je održan izbor novog predsednika bila nezakonita.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

- Obaveštavam javnost da je procedura održavanja sednice kao i izbor novog predsednika na sednici koja je održana 19. avgusta 2017. godine u Beškoj bila NEZAKONITA, s obzirom da je od prethodne sednice Nacionalnog saveta Roma koja je održana 17.02.2017. godine proteklo više od šest meseci, tačnije šest meseci i tri dana. U skladu sa zakonom 40. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina STEKLI SU SE USLOVI da se Nacionalni savet nacionalne romske manjine RASPUSTI i uvede privremeni organ do izbora novog Nacionalnog saveta nacionalne romske manjine.

Zvaničnim dopisom obavestio sam nadležno ministarstvo i ministra Branka Ružića da je IX sednica Nacionalnog saveta Roma održana nakon isteka zakonskog roka te je i sama sednica kao i izbor lica na funkcije na samoj sednici NELEGITIMNA. Pri tome sam podsetio ministra Branka Ružića, da je sednici prisustvovao i predstavnik njegovog ministarstva, državni sekretar zadužen za poslove u vezi sa nacionalnim manjinama koji je upitan od članova Nacionalnog saveta da li sednica može da se održi nakon isteka od šest meseci i da li je deveta sednica legitimna, izjavio je, da je po tom pitanju Zakon fleksibilan i da se sednica može održati nakon šest meseci. Ovom izjavom on je doveo u zabludu članove Nacionalnog saveta Roma, jer Ministarstvo ne može imati dvostruke aršine da za jedan Nacionalni savet Zakon bude fleksibilan, a da se za drugi nacionalni savet (Bunjevački nacionalni savet) strogo primenjuje zakon - jer je Bunjevačkom nacionalnom savetu uveden privremeni organ upravljanja posle šest mesci i jednog dana.

To nam ukazuje, a iz pouzdanih izvora pojedinih članova Nacionalnog saveta, na kojima je vršen pritisak sa objašnjenjem da je "stvar" završena pre sednice, smo saznali da je i sam ministar Ružić bio zainteresovan da na čelo ove važne institucije dovede svog partijskog kolegu, kućnog prijatelja, člana Nacionalnog saveta Tefina Ramadanovića sa završenom osnovnom školom i da na taj način izvrši politizaciju Nacionalnog saveta, a uz pomoć članova Demokratske stranke u Nacionalnom savetu Roma. O nelegitimnom pokušaju smene rukovodstva Nacionalnog saveta obavestili smo nadležne institucije: predsednika Republike Srbije, predsednicu Vlade Republike Srbije, da nadležno Ministarstvo postupi u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina - navodi se u saopštenju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.