PRETI MI 6 DANA ROBIJE ZBOG GSP KAZNE! Zašto se zbog neplaćene karte osećam kao NAJVEĆI KRIMOS U DRŽAVI?
Foto: Filip Plavčić

robija, bejbe!

PRETI MI 6 DANA ROBIJE ZBOG GSP KAZNE! Zašto se zbog neplaćene karte osećam kao NAJVEĆI KRIMOS U DRŽAVI?

Dve godine kasnije stiže rešenje Prekršajnog suda u Beogradu

Objavljeno:

Ne gine mi robija zbog 6.000 dinara! Da, dobro ste čuli. Verovali ili ne, zatvor mi preti zbog neplaćene kazne za Bus Plus!

30.10.2015. godine vraćala sam se sa groblja Orlovača, kada je već na prvoj stanici ušla kontrola. Važno je napomenuti da na groblju nema trafike i da ne postoji mogućnost da se Bus Plus kartica dopuni.

Poslednju kartu koju sam imala otkucala sam kada sam išla na groblje, a nisam ni slutila da će kontrolori ući u autobus i to autobus pun ljudi u crnini, tužnih i sumornih faca kojima nije ni do čega, a kamoli do Bus Plus - a!

Objasnila sam im da sam kartu otkucala pri dolasku i da na sledećoj stanici izlazim, ali ne, njih to nije zanimalo. Čak mi nisu ponudili da platim doplatnu kartu, već su mi odmah tražili ličnu kartu, ali uz to je išla i "ponuda" da im dam po petsto dinara i oni će "prećutati".

foto: Dado Đilas

Na ponudu sam se zgrozila i rekla im da za istu mogu da ih tužim, te su počeli da viču, da me vuku za ruku, prete komunalcima i traže ličnu kartu. Najpre sam odbijala da im dam dokumenta, ali na kraju više nisam mogla da ih slušam i dala im ličnu kartu, samo da ih "skinem s grbače".

Nikada mi nista nije stiglo na kućnu adresu do sada. I tako, dve godine kasnije stiže rešenje Prekršajnog suda u Beogradu.

Kažnjenoj iz Beograda novčana kazna od 6.000 dinara od 30.10.2015. godine, zamenjuje se kaznom zatvora u trajanju od 6 dana.

U rešenju se navodi da kaznu nisam platila i da se nisam javila sudu (što je bilo nemguće, jer ponavljam, do sada mi ništa nije stiglo), sud je kaznu zamenio zatvorom i to tako što je za svakih započetih 1.000 dinara određen jedan dan zatvora.

foto: Filip Plavčić

Ono što je interesantno je to da na rešenju piše da je doneto 21.11.2016. godine, a sada je avgust 2017.! Pa ko je ovde lud?! Još jedna "zanimljivost" je što kontrolori Bus Plus - a izdaju prekršajne naloge, i to sa elektronskim potpisom komunalnog policajca!

Da nije tužno, bilo bi smešno.

I dalje mogu da izbegenem zatvor ako platim 6.000 dinara, i napunim budžet Republike Srbije (na uplatnici koju sam dobila primalac je upravo država),.

ali po svemu sudeći od toga nema ništa. Radim u Adrija mediji čiji su računi skoro dva meseca u nezakonitoj blokadi Poreske uprave, te novca za kaznu - nemam.

foto: Filip Plavčić

Žalba je spremna, a jednom pitanju ne mogu nikako da se otrgnem.

Čini se da je država ušla u ozbiljan klinč sa neprikosnovenim kriminalcima - švercerima, te ulaže napore da se oni iskorene u potpunosti!

Zato državo, ovo je moje pitanje, a verujem i mnogih drugih koji su se našli u sličnoj ili istoj situaiji, ili će tek:

Šta je sa Miškovićem, Šarićem, Karićem? Šta je sa svima onima koji su državu oštetili za milone i milione? Da li će i oni na robiju ili će nastaviti da pljačkaju i za to prolaze nekažnjeno?

Da li živimo u zemlji apsurda u kojoj građani završavaju iza rešetaka jer nisu imali novca da kupe kartu za prevoz? Tužna realnost je da je odgovor potvrdan.

U ovom trenutku zatvor mi deluje kao realnija opcija... Nažalost.

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.