OD 1. SEPTEMBRA PONOVO ŠTRAJK PROSVETARA! 4.500 nastavnika u školama ugroženo, za neke nema ni otpremnine!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

nema para

OD 1. SEPTEMBRA PONOVO ŠTRAJK PROSVETARA! 4.500 nastavnika u školama ugroženo, za neke nema ni otpremnine!

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je skoro 4.500 nastavnika u školama tehnološki višak. Ta lista, međutim, nije konačna

Objavljeno:

Kako kaže predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, Ministarstvo prosvete je izdalo pravilnik kojim je “srušeno” oko 800 odeljenja.

“U julu je na spisku bilo 2.300 ljudi, a potom se zbog pravilnika proširila za 2.000. Imamo takođe i preko 7.000 ljudi koji nemaju pun fond časova”, kaže ona.

Problem je, kako navodi, to što niko od njih neće imati pravo da konkuriše za 1.200 otpemnina. Naime, za one koji na kraju ostanu bez ijednog časa obezbeđene su otpremnine, ali za najviše 1.200 ljudi. Kako dodaje to je jedan od razloga zbog kojih će prosvetni radnici 1. septembra stupiti u štrajk.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

“Pokušavali smo zaista dugi niz meseci da dođemo pregovorima do bilo kakvog dogovora, ali nije uspelo. Premijerka Ana Brnabić i minister Mladen Šarčević su naveli na sastanku da nas razumeju, da se slažu da je naša situacija katastrofalna, ali da država nema para”, dodala je on. Navodi i da će prosvetari za 1. septembra u 12 sati izaći na trgove svih većih gradova. “Želimo da objasnimo ljudima da se sprema jedan zakon o zaposlnima u javnom sektoru, koji hoće da ozakoni da jedan doktor nauka ima manju platu od spremačice koja radi u javnom preduzeću”, rekla je ona.

(Espreso.co.rs/ Izvor: b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.