JUGOSLOVENSKA MISTERIJA: Zašto je BAŠ NA DANAŠNJI DATUM Stambolić otet, ubijen i bačen u kreč? (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

slobin najveći (ne)prijatelj

JUGOSLOVENSKA MISTERIJA: Zašto je BAŠ NA DANAŠNJI DATUM Stambolić otet, ubijen i bačen u kreč? (VIDEO)

Bivši predsednik predsedništva Srbije Ivan Stambolić ubijen je na dašanji dan pre 17 godina

Objavljeno:

Ivan Stambolić je ubijen 25. avgusta 2000. godine, a još tada se verovalo da je motiv njegove otmice i ubistva strah Miloševića da bi mu Stambolić mogao biti ozbiljan politički protivnik. Njih dvojica bili su u vreme osamdesetih najbliži politički saradnici i lični prijatelji. Zato je interesantno da je, verovatno simbolično, otet baš na godišnjicu Osme sednice KPJ na kojoj je došlo do definitivnog razlaza Miloševića i Stambolića.

Stambolića su u Košutnjaku u Beogradu otela petorica pripadnika JSO. Odvezli su ga na Zmejevac na Fruškoj gori. Ubijen je s dva metka u potiljak, a telo je bačeno u jamu sa živim krečom. Telo Ivana Stambolića pronađeno je tek tokom akcije Sablja i to tako što je policiju do mesta ubistva doveo Nenad Šare, nekadašnji pripadnik JSO i svedok saradnik na suđenju.

Samo mesec dana nakon otmice i ubistva Sambolića, Milošević je izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije. Smenjen je 5. oktobra 2000. godine, kada je pod pritiskom masovnih demonstracija morao da prihati rezultate izbora na kojima ga je pobedio Vojislav Koštunica, kandidat Demokratske opozicije Srbije.

Suđenje za ubistvo Ivana Stambolića bilo je objedinjeno sa suđenjem za atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Prvostepena presuda doneta je 2005. godine i to je bila prva presuda na maksimalnih 40 godina zatvora za počinioce zločina. Pravnosnašna presuda doneta je 2007 i njome su na 40 godina zatvora osuđeni bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i pripadnik JSO Branko Berček.

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora zbog pomoći počiniocima, dok su bivši pripadnici "crvenih beretki" Nenad Ilić i Leonid Milivojević za saučesništvo u tim zločinima osuđeni na po 15 godina zatvora.

Porodica bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića je 2010. godine, po Sporazumu o naknadi štete, dobila je od države odšetu zbog svirepog ubistva i zbog torture koja je sprovođena nad porodicom.

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.