OVO JE NAJBRUTALNIJI LOGOR U SRBIJI: Poubijana je gomila Srba, mučeni su najstrašnijim metodama, a jedino su oni uspeli OVO da urade!
Foto: Wikipedia / Alexmilt

crveni krst

OVO JE NAJBRUTALNIJI LOGOR U SRBIJI: Poubijana je gomila Srba, mučeni su najstrašnijim metodama, a jedino su oni uspeli OVO da urade!

Logor Crveni krst u Nišu bio je jedan od koncentracionih logora koje su širom Srbije osnovale Nemačke okupacione snage 1941. godine za privremeni smeštaj ratnih zarobljenika jugoslovenske kraljevske vojske

Objavljeno:

Od aprila do 22. juna 1941. godine, u vreme nemačko-sovjetskog rata, logor je imao namenu za smeštaj Jevreja i konfiniranje nacionalista, među koje su spadali:

foto: Wikipedia

Predratni pripadnici demokratskih partija, kao nosioci antinemačke politike, članovi četničkih udruženja, sveštenici, kao narodne vođe još iz doba Topličkog ustanka 1917, aktivni kraljevski oficiri, koji su organizovali prve nepredate vojne odrede, sledbenici 27. marta, anglofili, pripadnici masonske lože, rotari klubova i drugi.

foto: Wikipedia / Milorad Dimić MD

Bio je to jedan od najozlogašenijih i najvećih logora u Srbiji. Kroz njega je tokom četvorogodišnjeg postojanja prošlo preko 15.000 rodoljuba i simpatizera NOP-a i dr.

Ovaj logor je posebno poznat po bekstvu 105 zatvorenika u partizane 12. februara 1942. u odmazdi posle bekstva za 11 poginulih nemačkih vojnika streljano je 1.1000 rodoljuba. Organizovano bekstvo logoraša bio je jedinstven događaju u tada porobljenoj Evropi. Do bekstva logor je bio ograđen žicom a posle ograđen zidom. Logor se sastojao iz centralne zgrade zatvora, tri pomoćnem, četri stražarske kućice, dve kule osmatračnice i dva tornja.

foto: Wikipedia

Do dan danas zgrade logora su sačuvale autentičan izgledi pretovrene su u memorijalni muzej “12.februar” 1969.godine

(Espreso.co.rs / Opanak.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.