MINISTARKA IZNELA ZASTRAŠUJUĆ PODATAK: Svake godine nas je 35.000 manje
Foto: Fonet

ZABRINJAVAJUĆE CIFRE

MINISTARKA IZNELA ZASTRAŠUJUĆ PODATAK: Svake godine nas je 35.000 manje

Đukić Dejanović kaže da se na pitanju svake porodice sa prosečnim primanjima koja ima prepliću populaciona i socijalna politika

Objavljeno:

Svake godine nas je manje za 35.000 zbog posledica prirodnog priraštaja, kaže ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku je navela da je zbog toga obezbeđeno 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 najugroženijih opština.

- Brojka jeste zabrinjavajuća, ali u prethodnih deset meseci smo aktivno radili sa jedinicama lokalne samouprave, sa rukovodstvima gradova i opština, jer se život tu odvija - rekla je ministarka uoči današnje konstitutivne sednice Saveta za populacionu politiku sa premijerkom Anom Brnabić na čelu.

KRIJE JE OD OČIJU JAVNOSTI: OTKRIVENO koja zanosna PLAVUŠA je ukrala srce premijerki Srbije! (FOTO) Deset meseci nakon formiranja, Kabinet će danas podneti izveštaj Savetu o tome šta je urađeno i koje su to mere za podsticaj rađanja, a Đukić Dejanović kaže da su opštine koje su dobile sredstva ponudile najrazličitije vidove pomoći za bolji kvalitet porodica i stimulaciju rađanja. Kako kaže, 52 odsto parova se opredeli za prvo dete i zadovoji tu svoju roditeljsku potrebu.

foto: Fonet

- Da bismo imali obnavljanje, da nas ne bi bilo 35.000 manje, potrebno bi bilo da 11 odsto žena u periodu kada mogu biti majke ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje. Kod nas je situacija drasticno drugačija - kaže ona. Ističe da je stimulacija rađanja drugog deteta najbitnija, a ona podrazumeva i usklađivanje rada i roditeljstva.

- Mi smo imali projekat koji smo uradili na 127.000 zaposlenih i videli da su roditelji vrlo zainteresovani da se uskladi rad i roditeljstvo, čak imamo dobra zakonska rešenja ali na koja zaboravljaju i poslodavci i svi mi - rekla je Đukić Dejanović. Navela je da će u 2018. biti predložena odgovrajuća zakonska rešenja, te da će nakon pilot projekta u 15 opština biti određenih rezultata praćenja.

foto: Profimedia

- Sadašnji predsednik, tada premijer Aleksandar Vučić je ocenio da treba poseban resor da se bavi tim pitanjima, i da bude povezan sa nevladinim sektorom, strucnjacima i naučnicima - to je nacionalno pitanje i to treba da se implementira na nivou gradova i opština - rekla je Đukić Dejanović. RTS navodi da je prošla godina bila najgora kada je reč o natalitetu jer je rođeno svega 65.000 beba.

foto: Profimedia

U prvoj polovini ove godine ima pomaka - za šest odsto je veći natalitet nego u istom periodu lane, ali i dalje godišnje u proseku ostajemo bez 35.000 stanovnika i šesta smo najstarija nacija u Evropi. Đukić Dejanović kaže da se na pitanju svake porodice sa prosečnim primanjima koja ima prepliću populaciona i socijalna politika.

- Tu će zakon o porodici biti podrška, a očekujemo ga uskoro pred poslanicima - navodi ona.

(Espreso.co.rs / RTS / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.