OVOM SRBINU SE DIVE SVI AMERIKANCI! Iako su mu detinjstvo obeležile bombe, postao je MILIONER! (FOTO)
Foto: PRINTSCREEN

SVAKA ČAST!

OVOM SRBINU SE DIVE SVI AMERIKANCI! Iako su mu detinjstvo obeležile bombe, postao je MILIONER! (FOTO)

Branko i njegovi prijatelji s fakulteta, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović, odlučili su 2009. da napuste Majkrosoft i vrate se u Srbiju

Objavljeno: 18.08.2017. 12:42h
  • 69

Njujorška agencija Blumberg objavila je tekst o Branku Milutinoviću (34), osnivaču i predsedniku srpske IT kompanije Nordeus iz Beograd, opisujući Brankovo odrastanje i kako su ga sirene prekidale dok je igrao fudbal s drugovima.

A POST NIŠTA? Vladika Teodosije ispija i promoviše pivo na Beer festu usred Bogorodičinog posta! (VIDEO)

Smrt iznad glave

- Kad bi se oglasila sirena, imali smo pet minuta da potražimo sklonište. Gledali smo kroz prozor kako rakete poleću uvis, a zatim padaju i eksplodiraju. Bilo je kao na filmu - ispričao im je Branko koga su tada zanimali kompjuteri, a bio je dobar đak i stekao master diplomu iz programiranja.

Kao i mnogi ambiciozni mladi Srbi, kasnije je napustio zemlju čim mu se pružila prva prilika.

Branko je u Kopenhagenu radio u korporaciji Majkrosoft.

foto: PRINTSCREEN

Posao je bio dobar, ali mu nije pričinjavao zadovoljstvo i jedva je čekao da se vrati kući da bi bio uz bolešljivog oca.

Branko i njegovi prijatelji s fakulteta, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović, odlučili su 2009. da napuste Majkrosoft i vrate se u Srbiju.

Udružili su ušteđevinu i osnovali kompaniju za video-igre Nordeus. Verovali su da će im novac trajati godinu dana i da potom mogu da nađu posao kao programeri.

- Nismo to uradili da bismo se obogatili. Želeli smo da živimo od programiranja igrica - kaže Branko.

Divljenje iz Gugla


S prijateljima je napravio fudbalsku igricu Top eleven koja je skinuta sa interneta više od 170 miliona puta i postala kultna širom sveta. Učesnici formiraju timove i biraju i razmenjuju igrače, poput menadžera prvoligaškog kluba.

Već posle godinu dana igrica je postala najpopularnija na Fejsbuku. Mnoge druge kompanije za aplikacije ostvarile su veliki uspeh i nestale, ali Top eleven se širi.

Spada među 10 najuspešnijih aplikacija u sedam zemalja, a naročito je omiljena u Evropi, jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi.

- Njegov uspeh je neverovatan, a dolazi sa prostora na kojima to ne biste očekivali - iskren je Kristijan Ernandes, koji je bio izvršni direktor u kompanijama Gugl i Fejsbuk.

foto: PRINTSCREEN

Kompanija je mala i uspešna, pa osnivači mogu da rade šta god žele: da odu na kolektivni godišnji odmor na grčkom ostrvu ili da godinama rade na ambicioznoj igrici koja treba da se pojavi ove godine, pa čak i da postanu jedan od najvećih dobrotvora Srbije.

Kao u "Silicijumskoj dolini": Zaposleni prva briga!


Branko se ove godine udružio s prijateljima iz Majkrosofta i kompanijom za mapiranje genoma Seven Bridges Geonomics oko inicijative Digital Serbia kako bi podstakao razvoj IT sektora.

Branko je oženjen i ima dvoje dece, živi u stanu iznad majčinog.

Kompanija Nordeus zauzima nekoliko spratova moderne poslovne zgrade u centru Beograda, gde rade srpski stručnjaci i više od 30 ljudi iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke...

Oni imaju sve pogodnosti kao i zaposleni u Silicijumskoj dolini. Ketering, sladoled i supe svima su na usluzi.

Lokalni restoran priprema 40 tegli ajvara mesečno za Nordeus. Pored sale za konferencije je zombi u prirodnoj veličini, a u posebnoj prostoriji su simulatori automobila i naočare za virtuelnu stvarnost.

(Espreso.rs / Blumberg)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media